időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Románia és Bulgária schengeni csatlakozását támogatja az Európai Parlament

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.18. 18:30 2022.10.18. 18:32
Románia és Bulgária schengeni csatlakozását támogatja az Európai Parlament

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában Románia és Bulgária mielőbbi csatlakozását sürgette az Európán belüli szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezethez.

A képviselő-testület szerint az európai uniós tagállamoknak 2022 végéig el kellene fogadniuk a határozatot, amely engedélyezi e két tagállam csatlakozását, egyebek között amiatt is, mert Románia és Bulgária kizárása a schengeni térségből hátrányos megkülönböztetést jelent, és a belső piac működésére is negatívan hat.

A strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásban a képviselők bírálták az uniós tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanácsot, amely még mindig nem hozott döntést Románia és Bulgária csatlakozásáról. Mindezt annak ellenére, hogy „a két ország már rég teljesítette az előírt csatlakozási feltételeket. A belső határellenőrzés fenntartása […] negatív hatással van az ingázó munkavállalókra és az állampolgárokra. Az export és az import lassítását, illetve a teherkikötők áruforgalmának akadályoztatását az egységes piac is megsínyli” – hívták fel a figyelmet a képviselők.

Az EP-képviselők már több ízben szorgalmazták Bulgária és Románia teljes jogú schengeni tagságát, így a témában 2018-ban született állásfoglalásban, a koronavírus-járvány kapcsán a schengeni övezet helyzetéről szóló 2020-as állásfoglalásban, valamint egy tavalyi jelentésben is.

A schengeni övezethez való csatlakozásról az Európai Tanács egyhangú döntéssel határoz. A tanács soros cseh elnöksége jelezte, hogy még az év vége előtt vitát rendeznek a témáról.

 

Borítókép: Mairead McGuinness, a pénzügyi szolgáltatások, a pénzügyi stabilitás és a tőkepiaci unió területéért felelős uniós biztos, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Kadri Simson, az Európai Bizottságnak az energiaügyért felelős tagja (balról jobbra) sajtótájékoztatót tart az energiaválsággal kapcsolatban az Európai Parlament plenáris ülése után Strasbourgban 2022. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.