Szijjártó Péter figyelmeztetett, a terroristák is kihasználják a háborút

A külgazdasági és külügyminiszter az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció munkaülését nyitotta meg.

2022. 10. 20. 12:11
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. szeptember 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond hivatalában Geert Wilders holland képviselõ kitüntetésének átadásán 2022. szeptember 27-én. A holland képviselõház tagját a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Magyarország melletti kiállásáért és az illegális bevándorlás megállítása érdekében végzett tevékenységéért. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ukrajna most leköti a figyelmünket, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a háború előtti biztonsági kihívások nem veszítettek sem súlyukból, sem intenzitásukból! – figyelmeztetett Szijjártó Péter a D-ISIS Koalíció külföldi harcosokkal foglalkozó munkacsoportjának első budapesti ülésének megnyitóján. A külgazdasági és külügyminiszter a nemzetközi terrorellenes szövetség előtt emlékeztetett rá, hogy 

 

a terrorszervezetek az effajta instabil helyzeteket éppen a maguk javára fordítják, az Iszlám Állam is arra hívta fel követőit, hogy kövessenek el merényleteket Európában most, hogy a figyelem Ukrajnára összpontosul.

 

A tárcavezető még egy fontos összefüggésre felhívta a figyelmet: hogy Ukrajna és Oroszország a világ éléskamrái, rendkívül fontos szerepet játszanak az élelmiszer-ellátásban. – Az egyébként is instabil területeket sújthatja súlyos élelmezési válság. Márpedig tudjuk, hogy ilyenkor a szélsőséges ideológiák könnyebben terjednek, ez a terrorizmus táptalaja – mutatott rá.

Szijjártó Péter azt is aláhúzta, hogy ezek a folyamatok újabb illegális migrációs hullámokat indíthatnak el, ez pedig a terrorszervezetek számára is lehetőséget teremt, hogy beszivárogjanak Európába. Figyelmeztetett, hogy a hazánkat is érintő, úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonal a legterheltebb, a számok már a 2015-ös válságot idézik. Felidézte, hogy idén már 215 ezer illegális migránst kellett megállítani határainkon, és 1500 embercsempész ellen indult eljárás, miközben a börtönök tíz százalékát már ők töltik ki. 

 

Ráadásul a mai migránsok az erőszak új dimenzióját nyitották. Korábban botokkal, üveggolyókkal, csúzlikkal támadtak, ma már éles fegyverekkel vannak felfegyverezve, melyekkel egymásra lőnek, a magyar határőröket fenyegetik 

 

– magyarázta. 

Migránsok a szerbiai határ erdeiben. Fotó: Mirkó István

A tárcavezető nyitóbeszédében ezért üdvözölte, hogy a terrorellenes koalíció munkaülésének egyik fő témája a Nyugat-Balkán lesz. Sürgette, hogy minél nagyobb támogatást kapjanak a térség országai, hogy az unió világosan üzenje meg, senki ne induljon útnak, illetve hogy emellett meg kell védeni az üldözötteket, ahogyan azt a Hungary Helps is teszi.

Az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciót 2014-ben hívták életre, amerikai vezetéssel, 85 ország, köztük Magyarország részvételével. 

 

Hazánk fő feladata a szövetségben 2015 óta, hogy egy kontingens kiképzési, úgynevezett partnerképesség-építési, őrző-védő és csapatkísérő feladatokat lát el az iraki Kurdisztánban.

 

 A magyar misszió meghatározott maximális létszáma 200 fő, de ennél általában valamivel kevesebben teljesítenek kint szolgálatot a mai napig. Emellett korábban a Hovédkórházban sebesült kurd katonákat is ápoltak.

Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában sejtszerűen továbbra is aktív, hétről-hétre követnek el korlátozott támadásokat. Ezért a terrorszervezet vereségével, területeinek elvesztésével a koalíció feladata nem ért véget, azóta is harcolnak a felszabadított területek stabilizálásáért, a globális terrorhálózat pénzügyi forrásainak felszámolásáért, annak megelőzéséért, hogy a harcosok átlépve a határokat máshol fogjanak fegyvert, valamint a szélsőséges propaganda terjesztésének megfékezéséért.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.