időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Szijjártó Péter figyelmeztetett, a terroristák is kihasználják a háborút

László Dávid
2022.10.20. 12:11 2022.10.20. 14:47
Szijjártó Péter figyelmeztetett, a terroristák is kihasználják a háborút

– Ukrajna most leköti a figyelmünket, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a háború előtti biztonsági kihívások nem veszítettek sem súlyukból, sem intenzitásukból! – figyelmeztetett Szijjártó Péter a D-ISIS Koalíció külföldi harcosokkal foglalkozó munkacsoportjának első budapesti ülésének megnyitóján. A külgazdasági és külügyminiszter a nemzetközi terrorellenes szövetség előtt emlékeztetett rá, hogy 

 

a terrorszervezetek az effajta instabil helyzeteket éppen a maguk javára fordítják, az Iszlám Állam is arra hívta fel követőit, hogy kövessenek el merényleteket Európában most, hogy a figyelem Ukrajnára összpontosul.

 

A tárcavezető még egy fontos összefüggésre felhívta a figyelmet: hogy Ukrajna és Oroszország a világ éléskamrái, rendkívül fontos szerepet játszanak az élelmiszer-ellátásban. – Az egyébként is instabil területeket sújthatja súlyos élelmezési válság. Márpedig tudjuk, hogy ilyenkor a szélsőséges ideológiák könnyebben terjednek, ez a terrorizmus táptalaja – mutatott rá.

Szijjártó Péter azt is aláhúzta, hogy ezek a folyamatok újabb illegális migrációs hullámokat indíthatnak el, ez pedig a terrorszervezetek számára is lehetőséget teremt, hogy beszivárogjanak Európába. Figyelmeztetett, hogy a hazánkat is érintő, úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonal a legterheltebb, a számok már a 2015-ös válságot idézik. Felidézte, hogy idén már 215 ezer illegális migránst kellett megállítani határainkon, és 1500 embercsempész ellen indult eljárás, miközben a börtönök tíz százalékát már ők töltik ki. 

 

Ráadásul a mai migránsok az erőszak új dimenzióját nyitották. Korábban botokkal, üveggolyókkal, csúzlikkal támadtak, ma már éles fegyverekkel vannak felfegyverezve, melyekkel egymásra lőnek, a magyar határőröket fenyegetik 

 

– magyarázta. 

Migránsok a szerbiai határ erdeiben. Fotó: Mirkó István

A tárcavezető nyitóbeszédében ezért üdvözölte, hogy a terrorellenes koalíció munkaülésének egyik fő témája a Nyugat-Balkán lesz. Sürgette, hogy minél nagyobb támogatást kapjanak a térség országai, hogy az unió világosan üzenje meg, senki ne induljon útnak, illetve hogy emellett meg kell védeni az üldözötteket, ahogyan azt a Hungary Helps is teszi.

Az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciót 2014-ben hívták életre, amerikai vezetéssel, 85 ország, köztük Magyarország részvételével. 

 

Hazánk fő feladata a szövetségben 2015 óta, hogy egy kontingens kiképzési, úgynevezett partnerképesség-építési, őrző-védő és csapatkísérő feladatokat lát el az iraki Kurdisztánban.

 

 A magyar misszió meghatározott maximális létszáma 200 fő, de ennél általában valamivel kevesebben teljesítenek kint szolgálatot a mai napig. Emellett korábban a Hovédkórházban sebesült kurd katonákat is ápoltak.

Maradnak Irakban a magyar katonák

A magyar katonák főként az ország északkeleti részén elterülő autonóm területén dolgoznak, amelynek saját biztonsági erői is vannak, így közvetlen veszélyben nincsenek.

Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában sejtszerűen továbbra is aktív, hétről-hétre követnek el korlátozott támadásokat. Ezért a terrorszervezet vereségével, területeinek elvesztésével a koalíció feladata nem ért véget, azóta is harcolnak a felszabadított területek stabilizálásáért, a globális terrorhálózat pénzügyi forrásainak felszámolásáért, annak megelőzéséért, hogy a harcosok átlépve a határokat máshol fogjanak fegyvert, valamint a szélsőséges propaganda terjesztésének megfékezéséért.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.