Tehetetlenül szemléli a svéd rendőrség az elszabadult bűnözést

Egy 19 éves férfi meghalt, egy 16 éves fiú pedig súlyosan megsérült egy lövöldözésben Södertaljében még múlt héten. Az ügyben két tizenévest vettek őrizetbe a hatóságok. Pár napon belül a fiatal a harmadik halott a Stockholmhoz közeli kisvárosban, ahol sűrítve történik az, ami szerte az országban: bevándorló hátterű szervezett bűnözői csoportok túszul ejtik a lakosságot.

2022. 10. 09. 7:45
null
Malmö, 2022. augusztus 19. Lezárják a helyszínt rendõrök a svédországi Malmöben 2022. augusztus 19-én, miután egy lövöldözésben két ember megsebesült az Emporia bevásárlóközpontban. A rendõrök egy gyanúsítottat õrizetbe vettek. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson Fotó: Johan Nilsson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyzet – kis túlzással – ott tart, hogy a svédek körében már át sem üti az ingerküszöböt egy lövöldözéssel kapcsolatos hír. Az emberek egy része rezignáltan nézi a híradóban, hogy aznap egy lövöldözés volt valahol, másutt meg két késelés és három helyen autógyújtogatás, mintha csak az elmaradhatatlan időjárásjelentés hangzana el. Ugyanakkor az, hogy pár napon belül a harmadik halálos áldozattal járó, két héten belül pedig az ötödik lövöldözés történt egy Södertalje nevű kisvárosban, már nemcsak a települést, de egész Svédországot megrázta. 

 

A fékevesztett erőszak mögött a bevándorló hátterű bandák belső konfliktusa állhat, a rendőrség elmélete szerint a legutóbbi lövöldözések egy bosszúspirál részei. A bandák jellemzője a fiatal kor, a családi kötelékek, felfegyverkezettség és drogkereskedelem.

 

Hogy brutális erőszak tört fel Södertaljében, azt a svéd köztévének nyilatkozó rendőrségi szóvivő is elismerte. De nemcsak ebben a városban súlyos a helyzet, hanem Svédország-szerte. Idén eddig 51-en haltak meg a 315 lövöldözés következtében a Magyarországnál nem sokkal népesebb Svédországban, 92-en pedig megsérültek. Ez a szám már most jóval magasabb, mint tavaly egész évben, amikor 45-en vesztették életüket bandák közti leszámolás következtében. 

A politika sokáig azt akarta elhitetni, ezek izolált esetek, és a többségi társadalmat nem érintik. 

De ez az álláspont már aligha tartható. Szemléletes példája ennek az az eset, mikor az idei áldozatok száma augusztus végén elérte a teljes tavalyit, azaz a 45-öt. Augusztus végén egy 15 éves, bevándorló hátterű, korábban már kényszerfelügyelet alatt álló fiú tüzet nyitott egy malmői bevásárlóközpontban, hogy leszámoljon egy másik banda tagjával, amikor egy éppen arra járó asszonyt is megsebesített. És nem ez volt az egyetlen eset, amikor a többségi társadalom tagjai is veszélybe kerültek.

De miért ilyen tehetetlen a rendőrség, hogy mindennapos a lövöldözés az orruk előtt ? Miközben időnként részsikereket értek el kulcsszerepet játszó bandatagok letartóztatásával és bíróság elé állításával, egyre több és egyre fiatalabb gyermek csatlakozik a bűnözői csoportokhoz, és töltik be a megüresedett pozíciókat. Márpedig ahhoz, hogy egyre elismertebbekké váljanak a bandában, egyre erőszakosabb bűnelkövetők lesznek. 

 

Tavaly kilenc 15–17 éves fiút ítéltek el emberölésért vagy emberölési kísérletért. Tíz évvel ezelőtt egyetlen fiatalkorú elítélt volt.

 

Södertaljében a svéd köztévé beszámolója szerint egyébként egyes iskolákban húsz, másokban már ötven százalék azok aránya, akik nem végzik el a nyolcadik osztályt.

Már nem csak a svédek kérdezik nap mint nap egymástól, mi történik az egykor békés országukban, más európai országok rendőrei sem értik, mi történik Svédországban, ugyanis gyakorlatilag egyedülálló az az erőszakhullám, ami a skandináv országban elszabadult. 

A halált okozó bűncselekmények nagy részét, ötből négyet nem sikerül a svéd rendőröknek feltárniuk, miközben a testület költségvetése évről évre csillagászati összegekkel növekszik.

Az egyik magyarázat, hogy a rendőrség 2015-ös jelentős átszervezése előtt működtek helyi nyomozócsoportok, amelyek fiatalkorúakkal és például kábítószer-bűnözéssel foglalkoztak helyi szinten. Ám az átszervezéssel a nyomozati munka nagy része központosított lett, és ezzel jóval kevesebb vagy éppen semennyi figyelmet sem kapott a megelőzés. 

De ez már csak tünet, az alapvető okokat sokkal mélyebben kell keresni, azok egyértelműen összefüggésbe hozhatók a svéd nyílt társadalom eszméjével és a hozzá kapcsolódó korlátlan bevándorlással. Ugyan ezt eddig is látni lehetett, de többségi társadalom csak most kezd eszmélni, amikor a folyamatok egy része már visszafordíthatatlan. Ezt jól jelezi az a tény, hogy a szeptemberi országgyűlési választáson történelmi sikert ért el a bevándorlásellenes Svéd Demokraták nevű párt.

Borítókép: Lezárják a helyszínt rendőrök a svédországi Malmőben 2022. augusztus 19-én, miután egy lövöldözésben két ember megsebesült az Emporia bevásárlóközpontban. A rendőrök egy gyanúsítottat őrizetbe vettek. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.