Washington üzenete az amerikai románoknak

„Biden válasza áttételes üzenet arról, hogy nem szabad megtörni a Nyugat egységét” – véli a KKI vezető elemzője.

BIDEN, Joe
Washington, 2022. augusztus 17. Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart, miután aláírta az amerikai inflációt és költségvetési hiányt csökkenteni hivatott törvénycsomagot a washingtoni Fehér Házban 2022. augusztus 16-án. Az új törvények mintegy 739 milliárd dolláros költségvetési bevételnövelést céloznak, részben adóemelés, és az adóbehajtás hatékonyabbá tétele által, valamint a nagy gyógyszergyárak ármegállapítási gyakorlatának szabályozása révén. A csomag 439 milliárd dollárnyi beruházást is elõír klímavédelmi intézkedésekre és az egészségügyi ellátórendszer szélesítésére. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitérő, elutasító választ küldött Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államokban élő román közösség vezetői által október elején megfogalmazott levélre. A románok, köztük Nicholas Dima elemző, Mirela Roznoveanu író, újságíró és Grigore L. Culian, a New York Magazin szerkesztője levelükben elítélték az orosz agressziót, s a tárgyalások szükségességére hívták fel a figyelmet egy nagymértékű nemzetközi katasztrófa megelőzése céljából.

Arra is emlékeztették Bident, hogy az Egyesült Államok szenátusa 1991-ben egy határozatot szavazott meg, amelyben elismeri az ukrajnai, bukovinai románok önrendelkezési jogát egy olyan területen, amely a Molotov–Ribbentrop-paktum következményeként került a Szovjetunióhoz.

A Cotidianul portál beszámolja szerint az amerikai elnök válaszlevelében a washingtoni diplomácia által sokat hangoztatott álláspontot ismétli meg.

Egyrészt dicséri az ukrán nép hősies harcát a „szabadságért és a demokráciáért”, másrészt az Oroszország elleni szankciókat, illetve a NATO Svédországgal és Finnországgal való bővítését, a soha nem tapasztalt nyugati egységet, ennek további erősítését emeli ki. Részletesen felsorolja továbbá az Ukrajnának nyújtott segítséget, a fegyverszállítástól egészen a menekültek támogatásáig.

Az amerikai elnök ugyanakkor egyetlen szóban sem reagált a románok lakta ukrajnai régió önrendelkezésre vonatkozó határozatot felidéző levélrészletre.

Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője lapunknak elmondta: 

Biden válasza áttételes üzenet arról, hogy nem szabad megtörni a Nyugat egységét

– vélekedett, majd úgy folytatta: – Az ukrajnai román önrendelkezéséről való kérdést tudomásul sem vette az elnöki hivatal. A tárgyalásokra való utalásra sem válaszolt, jelezve, hogy csak a washingtoni központ dönthet bármely ilyen kérdésben, a periférián lévő államok feladata az engedelmeskedés.

A propagandisztikus hangvételű elnöki levél azt is jelzi, hogy nem lesz egyhamar megbeszélés, tárgyalás

 – fogalmazott a szakértő. 

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart, a washingtoni Fehér Házban 2022. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.