időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Washington üzenete az amerikai románoknak

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.10.28. 11:15 2022.10.28. 11:23
Washington üzenete az amerikai románoknak

Kitérő, elutasító választ küldött Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államokban élő román közösség vezetői által október elején megfogalmazott levélre. A románok, köztük Nicholas Dima elemző, Mirela Roznoveanu író, újságíró és Grigore L. Culian, a New York Magazin szerkesztője levelükben elítélték az orosz agressziót, s a tárgyalások szükségességére hívták fel a figyelmet egy nagymértékű nemzetközi katasztrófa megelőzése céljából.

Arra is emlékeztették Bident, hogy az Egyesült Államok szenátusa 1991-ben egy határozatot szavazott meg, amelyben elismeri az ukrajnai, bukovinai románok önrendelkezési jogát egy olyan területen, amely a Molotov–Ribbentrop-paktum következményeként került a Szovjetunióhoz.

A Cotidianul portál beszámolja szerint az amerikai elnök válaszlevelében a washingtoni diplomácia által sokat hangoztatott álláspontot ismétli meg.

Egyrészt dicséri az ukrán nép hősies harcát a „szabadságért és a demokráciáért”, másrészt az Oroszország elleni szankciókat, illetve a NATO Svédországgal és Finnországgal való bővítését, a soha nem tapasztalt nyugati egységet, ennek további erősítését emeli ki. Részletesen felsorolja továbbá az Ukrajnának nyújtott segítséget, a fegyverszállítástól egészen a menekültek támogatásáig.

Az amerikai elnök ugyanakkor egyetlen szóban sem reagált a románok lakta ukrajnai régió önrendelkezésre vonatkozó határozatot felidéző levélrészletre.

Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője lapunknak elmondta: 

Biden válasza áttételes üzenet arról, hogy nem szabad megtörni a Nyugat egységét

– vélekedett, majd úgy folytatta: – Az ukrajnai román önrendelkezéséről való kérdést tudomásul sem vette az elnöki hivatal. A tárgyalásokra való utalásra sem válaszolt, jelezve, hogy csak a washingtoni központ dönthet bármely ilyen kérdésben, a periférián lévő államok feladata az engedelmeskedés.

A propagandisztikus hangvételű elnöki levél azt is jelzi, hogy nem lesz egyhamar megbeszélés, tárgyalás

 – fogalmazott a szakértő. 

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart, a washingtoni Fehér Házban 2022. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.