Akadozó kormányzás, erősödő kétségek Rishi Sunak körül

Sosem volt még olyan alacsony az utólagos támogatottsága az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének, mint jelenleg. Ez újabb jele annak, hogy nehéz időszakkal néz szembe a Konzervatív Párt, amelyhez képest csaknem harminc százalékpontos előnyben van az ellenzéki Munkáspárt. Ekkora hátrányt még a választásokig hátralévő két év alatt is lehetetlennek tűnik behozni, kiváltképp a jelenlegi bel- és külpolitikai környezetben.

2022. 11. 05. 7:03
Rishi Sunak új brit miniszterelnök belép a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. ajtaján.
London, 2022. október 25. Rishi Sunak új brit miniszterelnök belép a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. ajtaján 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A British Polling Council felmérése szerint a britek 57 százaléka tartja rossz döntésnek a brexitet. A piackutató cég elnöke, John Curtice az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, egyelőre korai kijelenteni, hogy a britek visszavonnák a 2016-os népszavazás nyomán hozott döntést. Ugyanakkor tény, hogy sok fiatal éri el a szavazáshoz szükséges életkort, és ők tipikusan EU-pártiak. 

Jelenleg úgy tűnik, hogy a 2016-os referendum pontosan olyan sikertelen lesz az EU-tagsággal kapcsolatos vita lezárásában, mint az 1975-ös népszavazás volt

 – fogalmazott John Curtice.

Rishi Sunak miniszterelnök és kormányának több tagja a 2016-os szavazást megelőzően erőteljesen kampányolt az Európai Unióból való kilépés mellett. A távozás miatti problémák hatására ugyanakkor az emberek többsége megbánta a brexitet. Ezek közé a problémák közé tartoznak a szállítási bizonytalanságok, amelyeket az okozott, hogy hiány lépett fel a közép-európai munkaerőből a fuvarozási szektorban. A kilépést követő problémák mellé pedig felsorakozott az ukrajnai háború miatti energiaválság, valamint az annak nyomán kialakult lakhatási krízis és infláció. Mindezt pedig tetézték a gazdaságpolitikai kihívások és a piacok bizalmatlansága, amit a Liz Truss ötvennapos miniszterelnöksége alatt keltett pénzpiaci káosz idézett elő.

Rishi Sunak kormánya az eddigiek alapján nem változtatott meg mindent varázsütésre, mint azt sokan várták.

 Egyes vádak szerint a kormányfő kabinetjének összeállításakor inkább a Konzervatív Párt egységének visszaállítására koncentrált, semmint a valós politikai kihívások megoldására. Visszavette például Suella Braverman belügyminisztert, aki Truss kormányának tagjaként komoly biztonsági kockázatokat okozott és végül lemondott. Sunak alatt a migráció radikális csökkentését célozta meg a belügyminiszter: hangsúlyozta, meg fogja állítani az illegális bevándorlók invázióját a Brit-szigetek déli partjainál. Az invázió szó használata miatt azonban jelentős politikai össztűz zúdult az indiai származású politikusra. 

Braverman továbbá azzal is felháborodást okozott, hogy bejelentette, a menedékkérő kiskorúakat teljes teströntgennek fogja alávetni, hogy pontosan megállapítható legyen, a menekültstátusért folyamadó személy valóban kiskorú-e. A jelentős szigorításnak ellentmond Rishi Sunak november 1-jei nyilatkozata is, amelyben úgy fogalmazott, Nagy-Britannia továbbra is könyörületes, befogadó ország lesz. Braverman ugyanakkor kedvező visszajelzést kapott arról a döntéséről, hogy vizsgálják felül az Egyesült Királyság terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó szabályozását és protokolljait.

A közelmúltban pedig maga a miniszterelnök is visszakozni kényszerült bizonyos ügyekben. Ezek a fennálló problémákhoz képest csekélységeknek, de politikailag szembetűnő hátraarcnak és önellentmondásnak tűnnek. Rishi Sunak bejelentette, hogy egyelőre nem tervezik a brit nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe, ugyanakkor a Politico hírportál felidézi, hogy a nyári pártvezetői verseny során Sunak egy izraeli jogvédő szervezetnek úgy nyilatkozott, „nagyon erős érvek szólnak” a költözés mellett. Hasonlóan végződött a Channel 4 nevű televíziócsatorna tervezett privatizációja: Rishi Sunak a magánforrások bevonása mellett érvelt a nyáron, a privatizáció tervvé érett Truss kormányzása alatt, majd Sunak miniszterelnökként visszatáncolt az azonnali megvalósítástól.

Az új brit kormány karrierje tehát meglehetősen döcögősen indult. Sunak érkezése ugyan megállította a Konzervatív Párt népszerűségének csökkenését, de a Munkáspárt közel 30 százalékpontos előnyét még a 2024-es választásokig sem lesz könnyű behozniuk.

 A YouGov brit közvélemény-kutató intézet november eleji felmérése alapján a konzervatívok 24 százalékon állnak, míg a Munkáspárt ötven százalékon.

Borítókép: Rishi Sunak új brit miniszterelnök a parlamentbe indul a londoni kormányfői rezidenciáról 2022. október 26-án (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.