időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Felgyorsítaná Ukrajna NATO- és EU-csatlakozását Lengyelország és Litvánia

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.26. 13:47 2022.11.26. 13:56
Felgyorsítaná Ukrajna NATO- és EU-csatlakozását Lengyelország és Litvánia

Szombat reggel Kijevben tárgyalt a litván és a lengyel miniszterelnök, s már alá is írtak egy megállapodást az ukrán kormányfővel.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván kormányfővel egyeztetett délelőtt, majd aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozzák, hogy növelni kell a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi támogatást, valamint fokozni kell az Ukrajna NATO- és EU-csatlakozásáról szóló egyeztetést.

Az ukrán miniszterelnök Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy megvitatták az aktuális kérdéseket és kihívásokat, valamint aláírtak egy közös nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozták az úgynevezett lublini háromszög szerepét Ukrajna nemzetközi támogatásának megerősítésében.

A dokumentumban a felek hangsúlyozták, hogy készek intenzívebbé tenni a vitát a NATO-ban Ukrajna csatlakozási tárgyalásokra való meghívásáról, és támogatták az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások azonnali megkezdését azután, hogy az Európai Bizottság elfogadja a tagfelvételi kérelemmel kapcsolatos ajánlások végrehajtásának pozitív értékelését.

A kormányfők szorgalmazták az Ukrajnának nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás további növelését.

A közlemény szerint Litvánia és Lengyelország megerősítette részvételét Ukrajna helyreállításában, valamint sürgették a fokozottabb együttműködést az energiaszektorban, továbbá kiemelték az ukrán élelmiszerexport alternatív útvonalai kidolgozásának a fontosságát.

A lublini háromszög Litvánia, Lengyelország és Ukrajna háromoldalú szövetsége. A három ország külügyminisztereinek lublini találkozóját követően 2020-ban hozták létre, hogy együttműködjenek a keleti partnerségi program fejlesztésében, a koronavírus-járvány leküzdésében, valamint Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseinek támogatásában.

 

Borítókép: Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván kormányfővel egyeztetett. (Forrás: Denisz Smihal/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.