Kilátástalan adósságcsapdába került Ukrajna

Az előrejelzések szerint akár 174,8 milliárd dolláros szintre is nőhet Ukrajna államadóssága jövőre. Ez az ország GDP-jének 106 százaléka. Néhány hónapja még csak feleekkora összegről beszéltek, ám a háború miatt megduplázódhat a mínusz – írja a VG.

2022. 11. 11. 11:57
DRAGHI, Mario; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. június 16. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog Mario Draghi olasz kormányfõvel megbeszélésük elõtt Kijevben 2022. június 16-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna havonta 6,2 milliárd dollárt költ az ország fenntartására. Az összeg felét katonai célú kiadásokra fordítják. Jelenleg az állam saját bevételei még ez utóbbi fedezésére sem elegendők, nem beszélve a szociális, az oktatási és az egészségügyi szféráról. A hiányzó forrásokat nemzetközi partnerek kompenzálják. A segítség többnyire hitelek formájában érkezik. 

Olena Bilan, a Dragon Capital elemzési osztályának igazgatója kifejtette: 2022-ben az állami költségvetés 35 milliárd dolláros külső finanszírozásából csaknem 15 milliárd amerikai dollár, azaz 42 százalék érkezett vissza nem térítendő támogatás formájában.

Ha az arány pozitív irányban növekedne, elkerülhető lenne az államadósság további emelkedése. Ám pillanatnyilag erre csekély az esély. 

Az ukrán pénzügyminisztérium közlése szerint szeptemberre az állam által garantált külső adósság teljes összege 98 milliárd dollár volt. Február 24. óta a külső hitelek aránya a teljes adósságállományban 62,8 százalékra nőtt, 2023-ban pedig akár 79 százalékra is emelkedhet

A háború sújtotta ország mindemellett nemzetközi pénzügyi vállalatoktól – a Cargilltől, a Credit Agricole Corporate and Investment Banktól és a Deutsche Banktól – is vett fel kölcsönt. A velük szemben fennálló tartozás körülbelül 1,6 milliárd dollárt tesz ki. Emellett számos országgal, köztük Olaszországgal és Kanadával is érvényes hitelszerződést kötöttek. Ezek összege eléri az 1,7 milliárd dollárt.

Ám minél több hitelt vesz fel Ukrajna, annál többet kell visszafizetnie. A 2023-as költségvetésben a kormány rekordösszegű, 8,9 milliárd dollárnyi keretet különít el az államadósság kamatainak kifizetésére – ez csaknem a duplája a 2022-re tervezettnek. A kormány emellett belső hitelezőinek, köztük az Ukrán Nemzeti Banknak (NBU) is tartozik – sorolja a VG.

Jövőre Ukrajna adóssághalmozódása további 41 milliárd dollárral emelkedhet, a kormány ugyanis a költségvetési hiány 95 százalékát külső finanszírozásból tervezi fedezni.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.