Függőségi helyzetbe került Európa

Európa védelmileg és pénzügyileg, valamint mára már gazdaságilag is teljes mértékben az Egyesült Államok fennhatósága alá került. Politikailag pedig egy lépést sem tesz Washington engedélye nélkül. Ugyanakkor kereskedelmileg belátható időn belül Kína fogja uralni a teljes kontinenst – mondta lapunknak Halkó Petra. A Századvég vezető elemzője jelezte: az Európai Unió nem képes felelősséget vállalni a saját polgáraiért.

2022. 11. 11. 5:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több tényező teszi egyértelművé, hogy az energiaválságot erősítő szankciós politika, valamint az orosz–ukrán háború következményei jelentősen gyengítik Európát. Elemzések mutatnak rá például arra, hogy az energiakrízis felgyorsíthatja az európai vállalatok elvándorlását a kontinensről. Ha pedig tartósan magasak maradnak az árak, az az ipari kapacitások leépüléséhez vezet. Az egekbe szökő gázárak miatt Európa cink- és alumíniumkohó-termelői kapacitása már megfeleződött az elmúlt tizenkét hónapban. Bezárási hullám söpör végig az alumíniumiparban és a műtrágyagyártás területén is. A gondok azonban nem a háborúval kezdődtek el.

– Az Európai Unió gazdasági közösség helyett hosszú évek óta szeretetszolgálatként üzemel: a negatív demográfiai trendek javítása helyett migránsokat fogad be, energetikai diverzifikáció helyett klímaegyezményeket lobogtat, a tagállamok gazdasági talpra állását szolgáló uniós források folyósítása helyett hitelfelvételt latolgat Ukrajnáért. Más szóval a pragmatikus érdekeket felülírják az álszent, ideológiai szempontok – mondta lapunknak Halkó Petra. A Századvég vezető elemzője jelezte: 

ez a politikai hozzáállás vezetett oda, hogy az Európai Unió mára teljesen felhagyott stratégiai kompetenciáinak fejlesztésével, és gyakorlatilag elvesztette a versenyképességét.

– Ennek következtében az unió nem képes felelősséget vállalni a saját polgáraiért – sem gazdasági, sem pénzügyi, sem biztonságpolitikai értelemben –, és kiszolgáltatottá vált egyes nagyhatalmaknak – magyarázta. Mindezek fényében érdemes megnézni azt is, hogy Európa milyen helyzetben van az Egyesült Államokhoz és Kínához viszonyítva.

– Ha nagyon röviden akarok fogalmazni, akkor Európa helyzete e tekintetben elmaradott és függő – hangsúlyozta a vezető elemző. Ezzel együtt szerinte Európában meglenne a potenciál arra, hogy a világhatalmak sorába álljon. – Ezt a történelem során számos alkalommal bizonyította, de a XXI. századra, úgy tűnik, behozhatatlanul elmaradt az Egyesült Államok és Kína mögött. Sőt mostanra a kontinens nem tud az egyik vagy a másik nélkül boldogulni – mondta.

Halkó Petra kiemelte, hogy Európa védelmileg és pénzügyileg, sőt mára már gazdaságilag is teljes mértékben az Egyesült Államok fennhatósága alá került. Politikailag pedig egy lépést sem tesz Washington engedélye nélkül.

– Ugyanakkor belátható időn belül kereskedelmileg Kína fogja uralni a teljes kontinenst is. A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint 2001-ben még a világ országainak nyolcvan százaléka többet kereskedett az Egyesült Államokkal, mint Kínával, azonban 2018-ra 190 országból 128 esetében (azaz a világ államainak kétharmadában) megfordult ez a tendencia, beleértve az európai országok többségét is – ismertette.

A szakértőt megkérdeztük arról is, hogy Európa milyen téren van lemaradásban, és merre tartanak a folyamatok. Szerinte a mennyiségek ­miatt nehéz kiemelni azokat a területeket, amelyeken lemaradása van a kontinensnek, de elsősorban az innovációs és a stratégiai ágazatok sorolhatók ide.

– Könnyebb választ adni arra, miben nincs lemaradása a kontinensnek: Európában a világon elsőként a férfiak is szülhetnek. A probléma azonban ezen döntésekkel többek között az, hogy a menstruá­ló és gyermeket szülő férfiak nem a gazdasági fejlődést mozdítják elő, nem oldják meg a demográfiai kihívásokat sem. Márpedig ha egy országnak vagy adott esetben kontinensnek nincs gazdasági felhajtóereje, akkor nincs önrendelkezése sem – jelentette ki a vezető elemző.

– Tétmeccset játszunk, csakhogy Európa jelenleg pályát biztosít, nem játékost. A kérdés az, hogy végérvényes-e ez az állapot, vagy Európa változtat ezen, hogy egyáltalán szava lehessen a jövőben a világpolitikai színtéren. Bátorságra lesz hozzá szüksége – tette hozzá Halkó Petra.

Borítókép: A kínai import jelentősen megnőtt az Európai Unió országaiban (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.