idezojelek

Sokkoló szankciók

Európa jelenleg bukásra áll az embargós politikájával.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

Úgy hírlik, hogy körvonalazódik egy újabb szankciós csomag összeállítása. Ezúttal a nukleáris technológiák is bekerülnének a sorba. Azt talán ecsetelni sem kell, hogy mindez mit jelentene Magyarországra nézve. A paksi atomerőmű a hazai energiatermelés harmadát biztosítja.

Kiindulási pontként a brüsszeli vezetők a háború kirobbanása után kijelentették: a szankciós politika térde kényszeríti Oroszországot és véget vet az Ukrajna ellen indított fegyveres agressziónak. Erre várunk nyolc hónapja. 

Egyelőre azonban még nyomokban sem fedezhető fel az ígért cél teljesülése. Az embargós intézkedések ugyanis totálisan más következményekkel jártak, mint amiről szó volt. Moszkva hadigépezete nem állt le, ám sikerült kirobbantani egy kereskedelmi konfliktust a háború mellé. Ezzel az energiafronton Ukrajna mellett egész Európa része lett a hadszíntérnek.

Senkit ne tévesszenek meg azok a nyilatkozatok, amelyekkel az Euró­pai Bizottság és egyes nyugati tagállamok vezetői próbálják nyugtatni a kedélyeket.

Hiába beszélnek többen arról, hogy lám, az elmúlt hónapokhoz képest már csökkent a földgáz ára az irányadó holland gáztőzsdén. Szó se róla, a 120 euró egy megawattóra földgázért kevesebb, mint a 349 euró, de sokkal több, mint a két évvel ezelőtti 15 euró. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról nem is beszélve, hogy a koronavírus-járvány előtt tíz euró alatt is elérhető volt az energiaforrás. A szankcióknak még csak a lebegtetése is elég ahhoz, hogy felszaladjon a gáz ára, ahogy erre több példa is akadt az elmúlt időszakban. A kilencedik csomag híre szintén ezzel a következményekkel járt.

Európa jelenleg bukásra áll az embargós politikájával. 

A kontinens országait fenyegeti a gazdasági visszaesés réme, ahogy számolni kell a növekvő munkanélküliséggel és a súlyosbodó inflációval is. 

Az elérhető energiaforrás pedig kevesebb és jóval drágább.

Most már ott tartunk, hogy a kontinens gázellátásának teljes biztonsága külső tényezőktől függ, így például az időjárástól. A vállalkozásokra béní­tóan hat ez a környezet, a bizonytalan kilátások közepette nem mernek újabb beruházásokba vágni, hiszen egyre többen még az energiaszámlákat sem tudják időben kifizetni. Erre figyelmeztetett a minap a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége is. 

A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy cégek sora függeszti fel a termelését. Európa rohamosan veszíti el versenyképességi tartalékait. Még azt is megélhetjük, hogy kevesebb gépjárművet fog exportálni a kontinens a világ más részeibe, mint amennyi ide érkezik. Olyan irányba tartunk, amelyet korábban el sem mertünk volna képzelni.

A kereskedelmi konfliktust ráadásul nem csökkenti, hanem inkább mélyíti Amerika jelenlegi vezetése. 

A Biden-adminisztráció képes volt ismét összerúgni a port az olajkitermelő kartellel (OPEC) is, amely szembefordult az Egyesült Államokkal. 

Ezért most sokan reménykednek abban, hogy a félidős választások eredménye ezen a téren is változást hoz. Korántsem mindegy, hogy Amerika mit és merre lép az energiapolitikában, ahogy szerepe megkerülhetetlen a béke felé vezető úton is. Ha itt változik az irány, talán előbb-utóbb Brüsszelben is észbe kapnak az illetékesek.

Az Európai Bizottságnak például már most el kellene felejtenie az újabb szankciókat, amelyekről gyakorlatilag úgy születnek döntések, hogy azokat semmiféle hatástanulmány nem előzi meg. A hatásokat természetesen mára már mindenki pontosan ismeri, hiszen azokat a bőrünkön érezzük.

Borítókép: Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij (Fotó: Ukrinform TV/ Youtube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.