Népirtássá nyilváníthatja Berlin az 1932–33-as ukrajnai éhínséget

A szövetségi kormány úgy véli, hozzá kell járulnia a holodomorról szóló ismeretek terjesztéséhez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 25. 19:15
HOEKSTRA, Wopke; KULEBA, Dmitro
Kijev, 2022. november 15. Dmitro Kuleba ukrán (b) és Wopke Hoekstra holland külügyminiszter lerója kegyeletét az ukrajnai nagy éhínség, a holodomor legalább hárommillió halálos áldozatának kijevi emlékmûvénél Kijevben 2022. november 15-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán nemzet elleni népirtássá nyilváníthatja a német szövetségi parlament (Bundestag) a holodomort, a mai Ukrajna területén 1932–33-ban pusztító éhínséget – írta pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap a kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki erő közös határozati javaslatát ismertetve.

A koalíciós pártok – szociáldemokraták (SPD), Zöldek és liberálisok (FDP) – és a CDU/CSU ellenzéki jobbközép pártszövetség közös javaslata szerint a Bundestagnak ki kell mondania, hogy a Joszif Sztálin irányításával működő moszkvai vezetés szándékosan idézte elő a négymillió ember halálát követelő tömeges éhínséget.

Az éhínséggel egy időben az ukrán városokban üldözték az értelmiségieket, méghozzá „azzal a céllal, hogy elpusztítsák őket mint a kulturális identitás hordozóit”.

A holodomor így a totalitárius rendszerek által elkövetett embertelen bűnök listájához tartozik, amelyek milliók életét oltották ki Európában, különösen a huszadik század első felében – áll a Bundestag következő heti ülésére beterjesztett határozattervezetben.

Ez a bűncselekmény közös európai történelmünk része, de kevéssé ismert Németországban és az Európai Unióban, ezért a szövetségi kormánynak hozzá kell járulnia a holodomorról szóló ismeretek terjesztéséhez és az áldozatokra emlékezéshez

– sürgetik a kormánypárti frakciók és a CDU/CSU képviselőcsoportja.

Rámutattak: míg Ukrajnában évek óta folyik a holodomor kutatása, Oroszországban Vlagyimir Putyin vezetése ideologizált történelempolitikát folytat, amely megakadályozza a sztálini bűnök, köztük a holodomor feldolgozását.

A tervezetben az is szerepel, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja ellentétes a nemzetközi joggal, és az európai békerend és értékrend elleni támadást jelent, ezért a Bundestag minden eddiginél határozottabban kiáll amellett, hogy nem lehet teret engedni Európában a nagyhatalmi törekvéseknek és az elnyomásnak.

 

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán és Wopke Hoekstra holland külügyminiszter lerója kegyeletét az ukrajnai nagy éhínség, a holodomor legalább hárommillió halálos áldozatának kijevi emlékművénél Kijevben 2022. november 15-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.