Nincs köze a Nagy-Magyarország-sziluettnek a revizionizmushoz

A Magyarságkutató Intézet munkatársa szerint rosszindulatú félremagyarázás áll a minta kritikája mögött.

Munkatársunktól
2022. 11. 22. 19:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Magyarország földrajzi körvonala a magyar államiságot, nemzeti függetlenséget és önrendelkezést szimbolizálja. Semmi köze ennek a területi revízióhoz – szögezte le lapunknak Nagy-Luttenberger István, a Magyarságkutató Intézet kutatója. A sziluett Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap viselt szurkolói sálján tűnt fel, majd egyes ellenzéki, valamint külföldi politikusok révén diplomáciai szinten is kérdéseket vetett fel. Megszólaltak román, német politikusok, illetve Zoran Milanovic horvát elnök is, valamint Ukrajna berendelte a kijevi magyar diplomáciai képviselet vezetőjét, hangsúlyozva, hogy elfogadhatatlan a viselet, és nem segíti elő az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődését.

Többen revizionista gondolatokat véltek felfedezni a magyar miniszterelnök öltözködési döntése mögött, melyeket nem sokkal a botrány kirobbanását követően ő maga cáfolt meg, hangsúlyozva, „a foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs.”

Nagy-Luttenberger István kiemelte, a magyarság, mint minden nemzet története bővelkedik olyan eseményekben, tárgyakban, szellemi javakban, amelyek kifelé és befelé jelképezik a nemzetet. Kellő rosszindulattal azonban még ezek a szimbólumok is félreérthetők, félremagyarázhatók lehetnek.

A szakértő felidézte, az Árpád-sávos zászló esetében például annak ellenére, hogy a történelem során egy bűnös eszme kisajátította, a zászló által viselt szimbólum nem sérült, az továbbra is az Árpád-házra utal. Magyarország határai a Trianont megelőző ezeréves Kárpát-medencei magyar államiság időszakában korántsem alakultak az ismert Nagy-Magyarország-körvonal szerint. A középkorban rendszerint délebbre húzódott a határvonal, a török hódítás idején az ország közepén, azt követően csak 1848-ban állt helyre a területi egység, de csak több lépcsőben.

Területi igényt, bármiféle revizionizmust vetíteni erre a körvonalra tehát udvariasan fogalmazva is rosszindulatú

– fogalmazott Nagy-Luttenberger István.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és 109-szeres magyar válogatott labdarúgó a Görögország ellen 2-1-re megnyert barátságos mérkőzést követően 2022. november 20-án. (Facebook.com/orbanviktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.