időjárás 4°C Adél 2023. január 29.
logo

Oslo kétmilliárd koronával támogatja Ukrajna gázellátását

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.21. 16:34 2022.11.21. 16:53
Oslo kétmilliárd koronával támogatja Ukrajna gázellátását

Norvégia kétmilliárd koronával (78 milliárd forint) támogatja Ukrajna gázellátását a télen − jelentette be hétfőn az oslói kormány. Az összeget az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon (EBRD) keresztül fogják folyósítani. 

Ukrajna kifejezetten arra kérte Norvégiát, hogy segítsen a földgázellátás biztosításában ezen a télen

− hangsúlyozta Trygve Slagsvold Vedum pénzügyminiszter. − Miközben vészesen közeleg a tél Ukrajnában, Oroszország fegyverként használja az energiát, és célzottan a kulcsfontosságú infrastruktúrát támadja az ukrajnai ellenállás megtörése érdekében − mondta Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter. 

Amit Oroszország tesz, az a nemzetközi jog súlyos megsértésének számít, és óriási megpróbáltatásoknak teszi ki Ukrajna lakóit

− tette hozzá.

Jonas Gahr Store norvég kormányfő még júliusban jelentette be, hogy 2022-ben és 2023-ban tízmilliárd koronával (390 milliárd forint) fogják támogatni Ukrajnát. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-csatornáján erősítette meg a norvég gázvásárlási támogatás tényét. A kormányfő szerint Ukrajna gáztározóiban jelenleg 14 milliárd köbméter gázt tárolnak, amely elegendő a fűtési szezonra. 

Párhuzamosan a kritikus infrastruktúránkra mért orosz támadások miatt további forrásokat fogunk felhalmozni

− tette hozzá.

Az orosz gázszállítások korlátozása miatt Norvégia Európa egyik legfontosabb gázszállítójává lépett elő. Az oslói vezetés szerint a skandináv ország az idén nyolc-tíz százalékkal emelte gázexportját, miközben a norvég állam a magas energiaárak miatt jelentős bevételre tesz szert a nemzetközi olaj- és gázeladásokból.

Borítókép: A Dnyeper folyóból vesznek vizet emberek Herszonban 2022. november 21-én. A dél-ukrajnai városból november 11-én vonultak vissza a megszálló orosz erők (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)

Háború Ukrajnában

Nem akarnak bizonyos vallási csoportok között élni a britekhez menekült ukránok

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.