Súlyos orvoshiánnyal járt a brexit az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság már a brexit előtt is függött az európai országokból érkező egészségügyi dolgozóktól, az unióból való kilépés így rendkívül érzékenyen érintette ezt a szektort. De nem csak ez okozza az egészségügyi rendszer katasztrofális túlterheltségét – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 11. 29. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brexitnek rengeteg olyan következménye lett, amellyel nem feltétlenül számoltak a britek. Az unióból való kilépés többek között megnehezíti azok számára a munkavállalást, akik valamelyik uniós országból származnak, nem kivétel ez alól az orvosi és az ápolói szakma sem.

Egy friss tanulmány szerint a brexit a vártnál jobban súlyosbította az akut orvoshiányt az Egyesült Királyságban. A Nuffield Trust tanulmánya szerint jelenleg több mint négyezerrel kevesebb európai orvos dolgozik a brit egészségügyi rendszerben, mint amennyire a brexit előtt számítottak.

Az aneszteziológiai, gyermekgyógyászati, szívsebészeti és pszichiátriai osztályok különösen érintettek. De nemcsak a szakorvosok, hanem az ápolók is sokkal kevesebben vannak a brexit miatt az Egyesült Királyságban. Jelenleg harmincezer ápolót számlálnak, a brexit nélkül azonban – a tanulmány szerint – csaknem kilencvenezer ápoló dolgozna az egészségügyi szektorban. A 2021/22-es pénzügyi évben a 2015/16-ban érkezett uniós munkavállalók csak mintegy tizennegyede érkezett az Egyesült Királyságba.

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt a szakembereknek már munkavállalási vízumra van szükségük, ami magas költségekkel és bonyolult, hosszadalmas bürokráciával jár, de ezen kívül az is hozzájárul a szakemberek hiányához, hogy jelentősen romlottak a munkakörülmények. Csak Angliában összességében több mint tízezer orvosra lenne még szükség.

A brit egészségügyi minisztérium egyébként reagált a tanulmányra, és határozottan elutasította a dokumentumot és annak megállapításait. A tárca szerint ez az elemzés pontatlan, ezért nem ismeri el és nem is ért egyet a főbb következtetésekkel.

Nem sokkal korábban már nyilvánosságra hoztak egy másik riasztó adatot, amely azt mutatja, hogy a brit egészségügyi rendszer a teljesítőképessége határán táncol már hónapok óta.

Szívroham vagy agyvérzés esetén a mentőnek 18 percen belül ki kell érnie a beteghez. A brit egészségügyi szolgálat, az NHS által közzétett adatok azonban azt mutatják, hogy jelenleg átlagosan 40 perc telik el, mire egy mentőautó a riasztás helyszínére érkezik.

A mentőszemélyzetet is képviselő GMB szakszervezet felmérésében a válaszadók 85 százaléka mondta, hogy olyan késéseknek voltak tanúi, amelyek negatív, sokszor végzetes hatással voltak a betegekre.

A teljes cikk a Súlyos orvoshiánnyal járt a brexit, az egészségügyi szolgálat a határait feszegeti címen olvasható el.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.