időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Továbbra sem házasodhatnak azonos neműek Japánban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.30. 19:45 2022.11.30. 19:53
Továbbra sem házasodhatnak azonos neműek Japánban

Továbbra sem házasodhatnak az azonos nemű párok Japánban − közölte szerdán Tokióban a kérdést vizsgáló kerületi bíróság. A testület megállapította azt is, hogy egy joghézag miatt jelenleg nincs törvényes lehetőség az azonos nemű párok alkotta családok védelmére abban az esetben, ha emberi jogi sérelem érné őket.

A határozat egy konkrét panaszhoz kapcsolódik, és az érintett nyolc panaszos fél szerint sérti emberi jogaikat, illetve a törvény előtti egyenlőséget. Ezért egymillió jenes (2,8 millió forint) kártérítést követelnek annak ellenére, hogy a kártérítés lehetőségét elvetette a bíróság. Mindazonáltal üdvözölték, hogy a bíróság elismerte jogi kiszolgáltatottságukat.

A határozatra inkább pozitívan reagáltak a homoszexuális házasság legalizálásáért küzdő azon jogvédők, akik úgy értékelik, hogy Japán közelebb került a G7 országcsoport más tagjaihoz, hiszen a világ legfejlettebbnek tartott országai közül Japán az egyetlen, amelyben még nem legális az azonos neműek házassága.

Az országban működő multinacionális, főleg amerikai vállalatok negatívan reagáltak az állásfoglalásra, hangsúlyozva, hogy véleményük szerint sok azonos nemű pár számára lehetetlenül el a normális élet.

Japán alkotmánya szerint a házasság csak két különböző nemű ember együttes beleegyezésén alapulhat, és az azonos nemű párok tagjai nem örökölhetik egymás ingóságait vagy az együtt használt lakást, valamint nem gyakorolhatnak szülői jogot a párjuk gyermeke felett.

A kérdés iránti érdeklődést jelentősen megnövelte a szigetországban, amikor 2021-ben a szapporói önkormányzat alkotmányellenesnek ítélte a homoszexuális házasság tilalmát, majd az is, amikor az oszakai önkormányzat viszont alkotmányosnak ítélte júniusban.

Noha Kisida Fumio miniszterelnök korábban kijelentette, hogy pártjának nincs a jogi szabályozás megváltoztatásával kapcsolatos terve, a párttagság egy része elismerné az azonos neműek házasságát.

Borítókép: Tüntetők a tokiói bíróság előtt (Fotó: AFP/Getty Images/Nogi Kazuhiro)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.