időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Washington ellenzi a szíriai eszkalációt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.22. 12:30 2022.11.22. 14:37
Washington ellenzi a szíriai eszkalációt

Az Egyesült Államok továbbra is ellenez minden olyan katonai lépést, amely tovább rontana a szíriai helyzeten – jelentette ki az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője hétfőn este arra reagálva, hogy Ankara hadműveletet helyezett kilátásba szíriai kurd fegyveres szervezetek ellen.

A tisztségviselő elmondta: Washington hivatalos csatornákon már közölte Ankarával, hogy nagyon aggasztja egy ilyen katonai támadás lehetősége, részben azért is, mert az rontaná az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni összehangolt küzdelem sikerességét.

Ismételten arra kértük Törökországot: ne indítson ilyen hadműveletet, mint ahogy szíriai partnereinket is a harcok eszkalációjának elkerülésére szólítottuk fel"

– mondta a szóvivő a Reuters hírügynökség kérdéseire email-üzenetben küldött válaszában.

„Továbbra is ellenzünk mindenfajta katonai tevékenységet, amely rontana a szíriai helyzeten, vagy amely iraki terület ellen irányulna a bagdadi kormánnyal előre nem egyeztetett módon. De elítéljük azt is, ha Törökország területét éri támadás Szíriából, és ennek civilek esnek áldozatul” – tette hozzá a szóvivő.

Ez utóbbival arra utalt, hogy hétfőn Szíria felől aknatámadás érte a dél-törökországi Karkamis várost, ami három civil halálát okozta, többen pedig megsebesültek. Ennek előzménye, hogy a török hadsereg vasárnap a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető észak-szíriai és észak-iraki hadállásokat támadott.

 

Borítókép: A helyszínt vizsgálja egy férfi, miután török légicsapás ért egy elektromos műszaki állomást az észak-szíriai Haszakeh tartományban fekvő Takl-Bakl faluban 2022. november 20-án (Fotó: MTI/AP/Baderhan Ahmad)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.