Washington ellenzi a szíriai eszkalációt

Az Egyesült Államok továbbra is ellenez minden olyan katonai lépést, amely tovább rontana a szíriai helyzeten – jelentette ki az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője hétfőn este arra reagálva, hogy Ankara hadműveletet helyezett kilátásba szíriai kurd fegyveres szervezetek ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 22. 12:30
null
Takl-Bakl, 2022. november 20. A helyszínt vizsgálja egy férfi, miután török légicsapás ért egy elektromos mûszaki állomást az észak-szíriai Haszakeh tartományban fekvõ Takl-Bakl faluban 2022. november 20-án. A török védelmi minisztérium szerint észak-szíriai és észak-iraki kurd hadállásokra mért csapásokat a török légierõ megtorlásul az Isztambul belvárosában november 13-án elkövetett pokolgépes merényletért. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelõközpontja (OSDH) nevû civil szervezet szerint a légicsapásokban legalább tíz katona és kurd milicista életét vesztette Szíriában. MTI/AP/Baderhan Ahmad Fotó: Baderhan Ahmad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztségviselő elmondta: Washington hivatalos csatornákon már közölte Ankarával, hogy nagyon aggasztja egy ilyen katonai támadás lehetősége, részben azért is, mert az rontaná az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni összehangolt küzdelem sikerességét.

Ismételten arra kértük Törökországot: ne indítson ilyen hadműveletet, mint ahogy szíriai partnereinket is a harcok eszkalációjának elkerülésére szólítottuk fel"

– mondta a szóvivő a Reuters hírügynökség kérdéseire email-üzenetben küldött válaszában.

„Továbbra is ellenzünk mindenfajta katonai tevékenységet, amely rontana a szíriai helyzeten, vagy amely iraki terület ellen irányulna a bagdadi kormánnyal előre nem egyeztetett módon. De elítéljük azt is, ha Törökország területét éri támadás Szíriából, és ennek civilek esnek áldozatul” – tette hozzá a szóvivő.

Ez utóbbival arra utalt, hogy hétfőn Szíria felől aknatámadás érte a dél-törökországi Karkamis várost, ami három civil halálát okozta, többen pedig megsebesültek. Ennek előzménye, hogy a török hadsereg vasárnap a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető észak-szíriai és észak-iraki hadállásokat támadott.

 

Borítókép: A helyszínt vizsgálja egy férfi, miután török légicsapás ért egy elektromos műszaki állomást az észak-szíriai Haszakeh tartományban fekvő Takl-Bakl faluban 2022. november 20-án (Fotó: MTI/AP/Baderhan Ahmad)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.