Washingtonban egyeztetett az örmény és az azeri külügyminiszter

Nemrégiben újabb összecsapásokat jelentettek az örmény–azeri határról.

MTI
2022. 11. 08. 11:35
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k), Nikol Pasinján örmény miniszterelnök (j) és Ilham Aliyevet azeri államfő megbeszélést folytat az orosz elnök szocsi rezidenciáján, Bocsarov Rucsejben 2022. október 31-én. A három vezető nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozták az Örményország és Azerbajdzsán közötti békemegállapodás előkészítésének fontosságát. A nyilatkozat szerint Aliyev és Pasinján megállapodott abban, hogy lemond az erő alkalmazásáról, és a kérdéseket a szuverenitás elismerése alapján oldják meg. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Örményország és Azerbajdzsán közötti feszültség enyhítéséről, amerikai közvetítéssel egyeztetett helyi idő szerint hétfőn a két kaukázusi ország külügyminisztere Washingtonban, nem sokkal azután, hogy az örmény–azeri határról újabb összecsapásokat jelentettek. Ararat Mirzoján örmény és Ceyhun Bayramov azeri külügyminisztert amerikai kollégájuk, Antony Blinken fogadta, aki az egyeztetéseket megnyitó beszédében leszögezte: a tartós béke legbiztosabb módja a közvetlen párbeszéd.

Egyúttal üdvözölte Jereván és Baku erőfeszítéseit, hogy maguk mögött hagyják a múltat, és hangsúlyozta, az Egyesült Államok mind Azerbajdzsánra, mind pedig Örményországra baráti országként tekint. 

Hozzátette azt is, hogy Washington elkötelezett támogatója a két állam közötti megbékélésnek. A továbbiakban zárt ajtók mögött folyó megbeszélésekről egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő a sajtónak azt mondta, az egyeztetések egyelőre nem jelentenek béketárgyalást, hanem az erre irányuló további találkozókat hivatottak előkészíteni.

Bár a múlt héten Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Ilham Aliyev azeri államfő az oroszországi Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös nyilatkozatban szállt síkra az örmény–azeri békeszerződés megkötése mellett, hétfő hajnalban ismét harcokat jelentettek a két kaukázusi ország határmenti térségéből.

 

Baku és Jereván kölcsönösen egymást vádolta a helyzet újbóli elmérgesedéséért, áldozatokról azonban nem tudni.

 

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta gyakori fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmény és az azeri erők között. A terület hovatartozásért folytatott első háború 1994-ben örmény győzelemmel zárult.

A térségben 2020 szeptemberében indult azeri offenzíva, a hat héten át tartó harcoknak több mint 6500 halálos áldozatuk volt. Baku megkísérelte fegyveres erővel visszafoglalni a területet és környékét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A konfliktus újabb fellángolásának orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet vetett véget akkor, de a szemben álló felek között azóta is voltak villongások.
 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (k), Nikol Pasinján örmény miniszterelnök (j) és Ilham Aliyevet azeri államfő megbeszélést folytat az orosz elnök szocsi rezidenciáján, Bocsarov Rucsejben 2022. október 31-én. A három vezető nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozták az Örményország és Azerbajdzsán közötti békemegállapodás előkészítésének fontosságát. A nyilatkozat szerint Aliyev és Pasinján megállapodott abban, hogy lemond az erő alkalmazásáról, és a kérdéseket a szuverenitás elismerése alapján oldják meg (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/orosz elnöki sajtószolgálat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.