Az arab klánok a német államot és a német kultúrát sem tisztelik

A drezdai műkincsrablással kapcsolatos nyomozás ismét a berlini Remmo klánra irányította a figyelmet.

2022. 12. 18. 7:14
GERMANY-JUSTICE-TRIAL-MUSEUM-HEIST A defendant (C) is lead into the Higher Regional Court in Dresden, eastern Germany on February 11, 2022 for the continuation of the trial over a jewellery heist on the Green Vault (Gruenes Gewoelbe) museum in Dresden's Royal Palace in November 2019. - Six members of a notorious criminal gang, aged 22 to 28, are on trial in Germany over the spectacular heist in which 18th-century jewels were snatched from the state museum in Dresden. They are accused of gang robbery and arson after the brazen night raid on The Green Vault museum on November 25, 2019. On February 11, the chamber of the court plans to start with the hearing of evidence. (Photo by Sebastian Kahnert / POOL / AFP) Fotó: Europress/AFP/Sebastian Kahnert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aranyérmét loptak el a berlini Bode Múzeumból, bankot robbantottak fel és ékszereket csentek el a drezdai Grünes Gewölbe kincstárból. Nincs még egy arab nagycsalád, amelyre annyira figyelnének a nyomozó hatóságok, mint a Remmo klán – írta minapi beharangozójában a Bild című német lap a németországi bűnszervezetekről készült filmsorozatának részeként. – A Remmo család kétségkívül a berlini arab nagycsaládok egyik vezető klánja – közölte a lappal Gerd Bergjan egykori berlini rendőrnyomozó. A lap szerint a több családi leágazással rendelkező, mintegy ezerfős Remmo klán nem csupán a német fővárosban, hanem országszerte befolyásos, a rendőrség számára nehezen átlátható bűnözői birodalmat hozott létre.

A klán azután került ismét a figyelem középpontjába, hogy a berlini rendőrök szombatra virradó éjjel foglalták le azoknak az ellopott ékszereknek a nagy részét, amelyeket a klán tagjai vittek el magukkal a drezdai Grünes Gewölbe kincstárból. A vád szerint 2019. november 25-én betörtek a kincstárba, 4300 gyémántot és briliánst tartalmazó ékszert loptak el legalább 113,8 millió euró értékben, emellett több mint egymillió eurós anyagi kárt okoztak. Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása. Az év elején állították bíróság elé a hat gyanúsítottat. Az ügyészek akkor azt mondták:

kulturális és történelmi jelentőségű, egyedi, pótolhatatlan kincseket loptak el a tettesek.

Ezek között volt Amália Auguszta bajor királyi hercegnő több mint 600 briliánssal kirakott mellszalagja és briliánsokból álló nyakékének egyes részei.

A Remmo klánhoz más, nagyszabású betörések is kapcsolódnak, 2014-ben kiraboltak, majd felrobbantottak egy bankot, 2017-ben pedig a Big Maple Leaf nevű 100 kilogrammos, színarany kanadai érmét lopták el a berlini Bode Múzeumból. Az érmeritkaság sosem került elő, a rendőrség szerint valószínű, hogy a bűnözők beolvasztották.

A klánok bevétele elsősorban a drogkereskedésből és a védelmi pénzekből származik. A látványos rablások azonban nem csak a pénz ­miatt fontosak, más célt is szolgálnak. A klánok között ugyanis verseny zajlik, hogy ki a legjobb, a legerősebb. Ha egy ilyen rablást sikeresen végrehajtanak, az növeli a presztízsüket

– nyilatkozta korábban az SRF svájci közszolgálati adónak Ralph Ghadban Berlinben élő, libanoni származású iszlámkutató.

A Deutsche Welle összeállítása szerint a törökországi és libanoni arab származású Remmo család tagjai az 1980-as években telepedtek le Európában, s legelőször akkor figyeltek fel rájuk, amikor 1992-ben megöltek egy étteremtulajdonost Berlinben.

Mint Andreas Kopietz, a Berliner Zeitung újságírója írja: a politikusok és a média a 2010-es évek előtt igyekezett nem tudomást venni a klánokhoz köthető bűncselekményekről, tartva attól, hogy rasszizmussal vádolják meg őket, ám az utóbbi években olyan méreteket öltött ez a bűnözés, hogy nem lehet többé ignorálni. A főváros Neukölln, Kreuzberg és Gesundbrunnen nevű negyedeiben vannak olyan utcák, ahová a rendőrök nem merik betenni a lábukat. Ha pedig klántagokat igazoltatnak, az a veszély fenyegeti őket, hogy a rokonok körbeveszik és megfenyegetik őket – írja Kopietz. Ezek az arab családok nem kérnek a rendőri beavatkozásból, és inkább egymás között rendezik el a sérelmeket. Egy 43 éves férfit például két álarcos vert halálra baseballütővel, amiért 200 ezer eurós tartozást halmozott fel.

Borítókép: A drezdai műkincsrablás egyik gyanúsítottját kísérik be a bírósági tárgyalóterembe 2022 februárjában (Fotó: AFP/Sebastian Kahnert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.