időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Az arab klánok a német államot és a német kultúrát sem tisztelik

Kottász Zoltán
2022.12.18. 07:14 2022.12.18. 15:47
Az arab klánok a német államot és a német kultúrát sem tisztelik

Aranyérmét loptak el a berlini Bode Múzeumból, bankot robbantottak fel és ékszereket csentek el a drezdai Grünes Gewölbe kincstárból. Nincs még egy arab nagycsalád, amelyre annyira figyelnének a nyomozó hatóságok, mint a Remmo klán – írta minapi beharangozójában a Bild című német lap a németországi bűnszervezetekről készült filmsorozatának részeként. – A Remmo család kétségkívül a berlini arab nagycsaládok egyik vezető klánja – közölte a lappal Gerd Bergjan egykori berlini rendőrnyomozó. A lap szerint a több családi leágazással rendelkező, mintegy ezerfős Remmo klán nem csupán a német fővárosban, hanem országszerte befolyásos, a rendőrség számára nehezen átlátható bűnözői birodalmat hozott létre.

A klán azután került ismét a figyelem középpontjába, hogy a berlini rendőrök szombatra virradó éjjel foglalták le azoknak az ellopott ékszereknek a nagy részét, amelyeket a klán tagjai vittek el magukkal a drezdai Grünes Gewölbe kincstárból. A vád szerint 2019. november 25-én betörtek a kincstárba, 4300 gyémántot és briliánst tartalmazó ékszert loptak el legalább 113,8 millió euró értékben, emellett több mint egymillió eurós anyagi kárt okoztak. Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása. Az év elején állították bíróság elé a hat gyanúsítottat. Az ügyészek akkor azt mondták:

kulturális és történelmi jelentőségű, egyedi, pótolhatatlan kincseket loptak el a tettesek.

Ezek között volt Amália Auguszta bajor királyi hercegnő több mint 600 briliánssal kirakott mellszalagja és briliánsokból álló nyakékének egyes részei.

A Remmo klánhoz más, nagyszabású betörések is kapcsolódnak, 2014-ben kiraboltak, majd felrobbantottak egy bankot, 2017-ben pedig a Big Maple Leaf nevű 100 kilogrammos, színarany kanadai érmét lopták el a berlini Bode Múzeumból. Az érmeritkaság sosem került elő, a rendőrség szerint valószínű, hogy a bűnözők beolvasztották.

A klánok bevétele elsősorban a drogkereskedésből és a védelmi pénzekből származik. A látványos rablások azonban nem csak a pénz ­miatt fontosak, más célt is szolgálnak. A klánok között ugyanis verseny zajlik, hogy ki a legjobb, a legerősebb. Ha egy ilyen rablást sikeresen végrehajtanak, az növeli a presztízsüket

– nyilatkozta korábban az SRF svájci közszolgálati adónak Ralph Ghadban Berlinben élő, libanoni származású iszlámkutató.

A Deutsche Welle összeállítása szerint a törökországi és libanoni arab származású Remmo család tagjai az 1980-as években telepedtek le Európában, s legelőször akkor figyeltek fel rájuk, amikor 1992-ben megöltek egy étteremtulajdonost Berlinben.

Mint Andreas Kopietz, a Berliner Zeitung újságírója írja: a politikusok és a média a 2010-es évek előtt igyekezett nem tudomást venni a klánokhoz köthető bűncselekményekről, tartva attól, hogy rasszizmussal vádolják meg őket, ám az utóbbi években olyan méreteket öltött ez a bűnözés, hogy nem lehet többé ignorálni. A főváros Neukölln, Kreuzberg és Gesundbrunnen nevű negyedeiben vannak olyan utcák, ahová a rendőrök nem merik betenni a lábukat. Ha pedig klántagokat igazoltatnak, az a veszély fenyegeti őket, hogy a rokonok körbeveszik és megfenyegetik őket – írja Kopietz. Ezek az arab családok nem kérnek a rendőri beavatkozásból, és inkább egymás között rendezik el a sérelmeket. Egy 43 éves férfit például két álarcos vert halálra baseballütővel, amiért 200 ezer eurós tartozást halmozott fel.

Borítókép: A drezdai műkincsrablás egyik gyanúsítottját kísérik be a bírósági tárgyalóterembe 2022 februárjában (Fotó: AFP/Sebastian Kahnert)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.