Paradigmaváltás a svéd migrációs politikában

Idén ismét növekedett a menekültkérelmet benyújtók száma Svédországban, feltehetően 15 ezer fölé megy az év végéig, ami a migrációügyi miniszter szerint túl sok. Stockholm számos szigorítást tervez mind a befogadást, mind a már az országban lévőket illetően.

2022. 12. 01. 17:10
SWEDEN-DENMARK-EUROPE-MIGRANTS-BORDER A group of migrants is checking a departure board at Copenhagen Central Station November 12, 2015. The Swedish government on November 11, 2015 said it would temporarily reinstate border checks to deal with an unprecedented influx of migrants, making it the latest country in Europe's passport-free Schengen zone to tighten its borders over the crisis. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / ASGER LADEFOGED +++ DENMARK OUT+++ (Photo by Asger Ladefoged / SCANPIX DENMARK / AFP) Fotó: Europress/AFP/Asger Ladefoged
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dán miniszterelnök tavaly januárban meghökkentő kijelentést tett a parlamentben. Mette Frederiksen azt mondta, az a célja, hogy a jövőben egyetlenegy migráns se érkezzen Dániába. A szociáldemokrata kormányfő ezt akkor mondta, amikor az előző évben, 2020-ban már rekordalacsony számú menedékkérőt regisztráltak a skandináv országban, mindössze 1547 főt.

Svédországban idén elérheti a 15 ezret is ez a szám, ami jelentős emelkedés a 2021-es 11 ezerhez képest.

Az októberben hivatalba lépett Kristersson-kormány jelentős változtatásokra készül, többek között a határellenőrzés szigorításával, a kvóta alapján elosztott migránsok számának drasztikus csökkentésével, az állandó tartózkodási engedélyek felülvizsgálatával és visszavonásával, a kitoloncolások felgyorsításával, a segélyek csökkentésével, a családegyesítés, illetve az állampolgársághoz jutás követelményeinek szigorításával.

A jobbközép kabinet jelenlegi politikája éles fordulatot jelent nemcsak az előző szociáldemokrata kormányéhoz, hanem ahhoz képest is, mint amikor legutóbb kormányon voltak, a 2010-es évek elején, akkor ugyanis a korlátozás nélküli bevándorlás volt a fősodor a jobboldalon is. 

A mostani hárompárti koalíció életképességét a választáson legerősebb jobboldali párttal, ám a kormányból kihagyott radikális Svéd Demokratákkal (SD) kötött megállapodás biztosítja. A Mérsékelt, Kereszténydemokrata és Liberális Pártokból álló kisebbségi kabinet és az SD az úgynevezett Tidö-szerződésben foglalta össze azokat a sarokpontokat, melyek a kormányzati munka alapját kell hogy jelentsék.

A radikálisok a kisebbségi kormány támogatásának legfontosabb feltételéül a migrációs politikájuk kormányzati agendába való emelését szabták, és ezt meg is kapták.

Úgy tűnik, hogy az új kabinet rögtön hozzáfogott a bevándorláspolitika szigorításába, legalábbis erre enged következtetni a migrációügyi miniszter igen aktív médiaszereplése. A mérsékelt párti Maria Malmer Stenergard az elmúlt napokban tett nyilatkozata, miszerint az állandó tartózkodási engedély megléte nem jelent örökre szóló svédországi jelenlétet, majdnem akkora meghökkenést okozott, mint a dán miniszterelnök tavalyi kijelentése.

Szeretnénk megtalálni a módját annak, hogy a bevándorlási hivatal rendszeresen megvizsgálja, fennáll-e a tartózkodási engedély kiadásának indoka. A cél az, hogy visszavonjuk ezeket, olyan esetekben, mint például ha a nem biztonságos országból menekült személy visszatér nyaralni származási országába

– mondta el a Svenska Dagbladetnek. A tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek tervvel kell rendelkezniük a miniszter szerint, hogy svéd állampolgárokká váljanak, ugyanakkor ennek feltételeit szigorítani kívánják. Elvárássá akarják tenni többek között a svéd nyelv ismeretét, az anyagi önellátást, miközben az eddigi hatéves folyamatos svédországi tartózkodás követelményét nyolcra emelnék.

Malmer Stenergard szerint az illegális migránsok száma is igen magas Svédországban, becslések szerint eléri a százezer főt. A kormány el szeretné érni, hogy az önkormányzatok és hatóságok kötelesek legyenek értesíteni a rendőrséget és a migrációs hivatalt, ha engedély nélküli személyt fedeznek fel, annak érdekében, hogy intézkedhessenek a kiutasításukról.

 

A tárcavezető arról is beszélt, hogy jövőre a kvótaelosztás alapján befogadott migránsok számát ötezerről kilencszázra kell csökkenteni.

 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága ennek kapcsán már ki is fejezte aggodalmát, rámutatva arra, hogy a kvótamenekült-rendszer biztonságos és ellenőrzött módja a háború elől menekülő emberek védelmének.

 

Borítókép: Migránsok Koppenhágában svédországi beutazásra várnak. (Fotó: AFP/Asger Ladefoged)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.