Vucsics: Pristina célja Szerbia kiűzése Koszovóból

Újabb úttorlaszokat emeltek a szerbek Koszovó északi részén, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi közösség felszólításait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 27. 18:51
PORFIRIJE pátriárka; VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2022. december 27. Aleksandar Vucic szerb elnök (j) és Porfirije szerb ortodox pátriárka sajtóértekezletet tart a koszovói feszültségrõl folytatott megbeszélésük után Belgrádban 2022. december 27-én. A koszovói nemzetközi békefenntartó erõk, a KFOR vizsgálatot indított, miután december 25-én lövöldözés történt az észak-koszovói Zubin Potok városban, a szerb hadsereget pedig december 26-án fokozott készültségbe helyezték. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb úttorlaszokat emeltek a szerbek Koszovó északi részén, és figyelmen kívül hagyták a nemzetközi közösség felszólításait, hogy bontsák le a korábbiakat. Az újabb útzárakat kedden állították fel, egy nappal azután, hogy Szerbia fokozott készültségbe helyezte a koszovói határ közelében állomásozó csapatait. A megrakott teherautókból álló útzárat az éjszaka folyamán emelték Mitrovicában, a koszovói szerbek és a Koszovó lakosságának többségét alkotó albán kisebbség között megosztott észak-koszovói városban.

A legutóbbi válság kezdete óta a szerbek most először torlaszolták el egy nagyváros utcáit, korábbam csak a koszovói–albán határra vezető utakon állítottak fel útzárat.

Alekszandar Vucsics szerb elnök közölte: elrendelte a hadsereg legmagasabb fokozatú készültségét, hogy „megvédelmezzék népüket” (Koszovóban) és „megóvják Szerbiát”. Azzal vádolta meg Pristinát, hogy a Koszovó északi részén élő szerbek megtámadására készülnek, és erővel bontották le a szerbek úttorlaszait, amelyeket 18 nappal korábban állítottak fel, tiltakozásul amiatt, hogy letartóztatták a koszovói rendőrség egyik volt szerb tagját.

Vucsics kedden közös sajtótájékoztatót tartott Porfirije pátriárkával, akit a koszovói hatóságok hétfőn nem engedtek be az országba, hogy meglátogasson egy középkori szerb templomot a szerb ortodox karácsony (január 7.) előtt.

Vucsics azzal vádolta meg a koszovói hatóságokat, hogy „céljuk Szerbia kiűzése Koszovóból”.

Hozzátette, hogy tárgyalást folytat az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetítőivel a béke megőrzése és kompromisszumos megoldás kidolgozása érdekében.

Koszovó a NATO vezette békefenntartókat kérte meg az úttorlaszok eltávolítására, és kilátásba helyezte, hogy a koszovói haderők teszik meg ezt, ha a KFOR nem cselekszik. Koszovóban az 1989–99-es háború vége óta mintegy négyezer NATO-békefenntartó állomásozik.

Xhelal Svecla koszovói belügyminiszer kedden közleményében viszont Szerbiát vádolta meg azzal, hogy Oroszország befolyása alatt destabilizálni akarja Koszovót az északon élő szerb kisebbség támogatásával.

Szerbia és a függetlenségét 2008-ban kikiáltó Koszovó között az elmúlt hónapokban a tetőpontjára ért a feszültség. A nyugatiak kezdeményezte tárgyalásos rendezés zsákutcába jutott, Szerbia továbbra sem hajlandó elismerni Koszovó államiságát.

Koszovó nem tagállama az ENSZ-nek, és öt uniós tagállam – Spanyolország, Görögország, Románia, Szlovákia és Ciprus – nem ismeri el a függetlenségét. Az ország északi részén mintegy 50 ezer szerb él, akik nem ismerik el a pristinai kormányt, és Belgrádot tartják fővárosuknak.

 

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök és Porfirije szerb ortodox pátriárka sajtóértekezletet tart Belgrádban 2022. december 27-én. (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.