A brit kormányt is belerángatnák a királyi család vitájába

Miközben III. Károly brit uralkodó koronázása egyre közeledik, a királyi családon belüli ellentétek kibékíthetetlennek tűnnek. Harry herceg új könyvének megjelenése óta a feszültség olyan mértékű, hogy a brit kormány kezébe adnák a döntést, ott legyen-e a sussexi hercegi pár a koronázáson.

2023. 01. 15. 14:37
HARRY herceg
London, 2020. január 16. Harry sussexi herceg, a brit trónörökös, a walesi herceg másodszülött fia a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kertjébe érkeznek, ahol a ligarögbi-világbajnokságon részt vevő országok kéviselőit és egy helyi iskola ligarögbicsapatát fogadja a palotában tartott sorsolás előtt, 2020. január 16-án. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rishi Sunak kezébe adnák a döntést

A brit kormányt is bevonhatják a királyi családon belüli viszálykodásába, miközben a feszültség csak nő Harry herceg önéletrajzi könyvének megjelenése óta. A Buckingham-palota tisztviselői szerint Rishi Sunak kormányfőnek kell döntenie abban a vitában, hogy meghívják-e Harryt édesapja, III. Károly király és felesége, Kamilla királyné koronázási ceremóniájára. 

A királyi családhoz közel álló források úgy vélik, tovább szítaná a feszültségeket, ha az uralkodó utasítaná el, hogy fia ott legyen a májusi 6-i szertartáson a Westminster-apátságban, ám ha Harry megjelenhetne a hivatalos eseményen feleségével, Meghan Markle-lel együtt, valószínűleg akkor is állna a bál a családon belül.

The Mail on Sunday brit hetilapnak nyilatkozó tisztségviselők szerint az uralkodónak a „Churchill-precedenst” kellene alkalmaznia annak érdekében, hogy elkerülje a kellemetlenségeket. 1953-ban ugyanis az akkori miniszterelnök, Winston Churchill közölte Windsor hercegével, a korábbi VIII. Eduárd királlyal, aki 1936-ban lemondott a trónról, hogy nem látják szívesen unokahúga, II. Erzsébet királynő koronázásán. 

A Buckingham-palotában dolgozók szerint továbbá azért is a brit kormányfőnek kell kezébe vennie a döntést a sussexi herceg részvételéről, mert a koronázás egy hivatalos esemény, amelyet az állam fedez. A brit kormány azonban egyelőre vonakodik felelősséget vállalni az ügyben. 

– Hagyományosan a királyi háztartás lát el minket a vendégek listájával, és mi ennek alapján kezdjük meg az előkészületeket – nyilatkozta a kormány egyik tisztviselője.

KAMILLA királyné; III. KÁROLY
III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné 2022. december 25-én  Fotó: Kirsty Wigglesworth

Jobb lenne, ha Harry távol maradna 

Harry herceg egyébként mindeddig még nem nyilatkozott arról, megjelenne-e a koronázáson, ha meghívnák. Részvétele ugyanakkor több szempontból is problémát okozna. Hugo Vickers történész szerint elterelné a figyelmet az uralkodói párról a sussexi hercegi pár megjelenése, mivel mindenki azzal törődne, hova ültetik őket, hogyan viselkednek, és így tovább.

Jobb lenne, ha Harry távol maradna az eseménytől 

– jelentette ki a királyi család szakértője. Hugo Vickers felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy biztonsági aggályok is felvetődnének, ha a király másodszülött fia megjelenne Londonban a koronázáson. Harry memoárjában ugyanis arról számolt be, hogy a brit hadsereg katonájaként huszonöt tálib harcost ölt meg Afganisztánban.

Ahogyan lapunk is megírta: a Spare (Tartalék) című új könyv azt mutatja be, hogyan hidegült el családjától a herceg, aki feleségével együtt 2020-ban döntött úgy, hogy visszalép a hivatalos teendőitől és Kaliforniába költözik. A memoár azonban újabb törést okozott a királyi család tagjai közt, miután a 38 éves herceg komoly bírálatot fogalmazott meg legközelebbi hozzátartozóival szemben. Harry a többi között bántalmazással vádolta meg bátyját, Vilmos brit trónörököst, és édesapja második feleségét, Kamillát is hevesen támadta. A herceg mindezek ellenére úgy gondolja, családjának kellene bocsánatot kérnie, ha ki akarnának békülni vele. A Buckingham-palota ugyanakkor mély hallgatásba burkolózott az üggyel kapcsolatban.

 

Borítókép: Harry sussexi herceg 2020. január 16-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.