A brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája kész alkut kötni a belga igazságszolgáltatással

Hajlandó alkut kötni az uniós parlament körüli korrupciós botrány egyik kiemelt szereplője Pier Antonio Panzeri. Sikeres együttműködés esetén enyhébb büntetést kaphat a volt szocialista olasz EP-képviselő – számolt be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 01. 17. 22:32
PANZERI, Pier Antonio
Brüsszel, 2022. december 22. 2018. november 20-án az Európai Parlament brüsszeli épületében készített kép Pier Antonio Panzeri olasz szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnökérõl. Panzerit, a brüsszeli székhelyû Fight Impunity nem kormányzati szervezet elnökét 2022. december 11-én korrupció gyanújával õrizetbe vették. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fejezethez érkezett az Európai Parlament történetének legnagyobb korrupciós botránya. A V4NA nemzetközi hírügynökség cikke szerint Pier Antonio Panzeri kész együttműködni a belga igazságszolgáltatással. A brüsszeli ügyészség tájékoztatása alapján a volt európai parlamenti képviselő együttműködési megállapodást írhat alá. 

A V4NA a német sajtó értesülését idézte, amely alapján Panzeri vállalta, hogy átfogó betekintést nyújt a nyomozóknak a bűnözői struktúrákba. A jelentésben szerepelhetnek a megvesztegetett személyek nevei, az ígért előnyök és a más országokkal kötött pénzügyi megállapodások is.

A volt európai parlamenti képviselő az információért cserébe elvárja, hogy elítélését követően csökkentett börtön- és pénzbüntetésben részesüljön. 

Továbbá a jelenleg egymillió euróra becsült vagyonát is el kell kobozni. 

A V4NA szerint, már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy a volt európai parlamenti képviselő kész mindent megtenni azért, hogy mentse magát. Az ügyészség korábban arról számolt be, hogy Panzeri visszavonta a decemberben kiszabott előzetes letartóztatása elleni fellebbezését.

A volt szocialista olasz EP-képviselő kulcsfigurának számít a brüsszeli korrupciós botrányban. Több száz korrupt politikushoz vezetnek azok a szálak, amelyek az Európai Parlament azóta felmentett alelnökétől, a görög Eva Kailitől indultak. 

Ahogy korábban a Magyar Nemzet is megírta, tavaly decemberben robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe. 

A botrány kirobbanása óta négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét, az olasz Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársát, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott – és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját. 

A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Egyes híradások szerint összesen hatvan EP-képviselő lehet érintett az ügyben.

Borítókép: Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.