Bajban vannak az ukránok, és most kivételesen nem a háború miatt

Ukrajnában új adótörvény kidolgozása van folyamatban.

Magyar Nemzet
2023. 01. 25. 18:08
Empty shelves and 'Kyiv Mules': US, Canada drop Russian vodka
US-VODKA-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT Fotó: STEFANI REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövedéki termékekért, így az alkoholtermékekért és a cigarettáért is kizárólag bankkártyával lehessen fizetni Ukrajnában – merült fel az új adótörvény kidolgozása közben. Minderre az ötletgazdák szerint azért van szükség, mert az  intézkedés bevezetésével tetemes bevételhez juthatna a költségvetés, illetve csökkene a feketepiac bevétele.

A megoldást az elektromos zárjegyek bevezetése jelentené, hiszen a papíralapú zárjegyek könnyen hamisíthatók 

– mutatott rá Rosztiszlav Surma, az elnöki hivatal vezetőjének helyettese az Ukrajina-Ukrinform tájékoztatóján, amelyről a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál tudósított. Hangsúlyozta: a másik hatékony intézkedés az lenne, ha a jövedéki adó hatálya alá tartozó termékeket a jövőben kizárólag bankkártyával lehetne megvásárolni. 

Az adóreform tervezetének kidolgozása közben megvizsgálják a jövedéki termékek (így a cigaretta és az alkohol) adójának közép-európai szintre emelésének lehetőségét – számolt be Surma. A reformok kurátorának tisztségét is betöltő politikus szerint egy ilyen intézkedés bevezetésével tetemes bevételhez lehetne juttatni a költségvetést. 

Kifejtette: ez azért fontos kérdés, mert jelenleg a dohánytermékek harminc százaléka a feketepiacot gazdagítja, az alkoholos italok esetében ez az arány még nagyobb lehet. Döntés még nem született a javaslatokról.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Kárpátalján megnőtt a kényszersorozások száma. A hadra fogható férfiakat a rendőrök és a katonák közösen – akár erőszakkal – szedik össze az utcán, a piacon, a presszókban vagy ahol érik. Az ott élő honfitársaink egyre jobban félnek, van, aki szerint hamarosan már nem marad magyar Kárpátalján. A kényszersorozásokkal párhuzamosan fokozódik a magyargyűlölet is. A Viktor Baloga–Andrij Baloga apa-fia páros bosszúhadjárata az oka a munkácsi turul, a magyar intézményvezetők és a magyar feliratok eltávolításának is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Stefani Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.