Elhalasztották Benjamin Netanjahu emírségekbe tervezett látogatását

Izrael logisztikai okokra hivatkozik, az emírségek közleményben ítélte el Itamár Bengvír látogatását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 03. 16:06
BENGVÍR, Itamár
Jeruzsálem, 2023. január 3. Palesztinok ülnek a jeruzsálemi Templom-hegyen lévõ Al-Aksza mecsetnél 2023. január 3-án. A palesztinok elítélték, és példa nélküli provokációnak nevezték, hogy az elõzõ napon Itamár Bengvír, az ultranacionalista Zsidó Erõ (Ocma Jehudit) pártot vezetõ izraeli nemzetbiztonsági miniszter elsõ hivatalos szereplése során Jeruzsálem vitatott hovatartozású, a zsidó és az iszlám vallás számára is komoly jelentõséggel bíró helyszínét kereste fel. MTI/AP/Maya Alleruzzo Fotó: Maya Alleruzzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhalasztották Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett jövő heti látogatását, valamint számos muszlim ország, köztük Jordánia is tiltakozott Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter kedd reggeli templom-hegyi látogatása miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Bengvír templom-hegyi látogatása után várhatóan egy későbbi januári időpontra halasztották Netanjahu első, korábban a jövő hétre tervezett külföldi útját az Egyesült Arab Emírségekbe. A miniszterelnöki hivatal illetékesei tagadták a lapnak, hogy összefüggés lenne Bengvír kedd reggeli vizitje és az emírségekbeli utazás késlekedése között, szerintük csak logisztikai okok állnak a háttérben.

Az Egyesült Arab Emírségek, mellyel Izrael két éve, az Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait, hivatalos közleményben ítélte el Bengvír körsétáját az Al-Aksza-mecset mellett a jeruzsálemi Templom-hegyen, és azt követelte Izraeltől, hogy „hagyjon fel a veszélyes provokációkkal”.

Izrael Jordániába akkreditált nagykövetét, Eijtán Szurkiszt kedden beszélgetésre rendelték a jordániai külügyminisztériumba. Szurkisz Ammánban kijelentette, hogy Izrael kötelezi magát a Templom-hegyen a vallásszabadság biztosítására és a status quo fenntartására.

Jordánia az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza-mecsetnek otthont adó Templom-hegy őrzőjének tekinti magát. Ezt a státuszt Izrael nem fogadja el, de az országok 1994-es békeszerződésében elismerték a királyság „különleges szerepét” ezen a helyen.

Szaúd-Arábia és Törökország is közleményben ítélte el Izraelt Bengvír Templom-hegyen tett vizitje miatt.  

Neil Wigan, az Egyesült Királyság izraeli nagykövete a Twitteren írt üzenetében közölte országa álláspontját:

Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett a történelmi status quo támogatása mellett a jeruzsálemi szent helyeken. Fontos, hogy ezeken a helyeken mindenki tartózkodjon az olyan cselekedekektől, amelyek fokozzák a feszültséget.

„Netanjahu magára nézve kötelezőnek tekinti a templom-hegyi status quo változtatás nélküli, szigorú fenntartását, s nem veti alá magát a Hamász diktátumának. A status quo részeként az elmúlt években már mentek fel a Templom-hegyre miniszterek, köztük Gilad Erdan volt belbiztonsági miniszter is” – közölte a miniszterelnöki hivatal egyik tisztviselője a lappal.

 

Borítókép: Palesztinok ülnek a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő Al-Aksza-mecsetnél 2023. január 3-án. A palesztinok elítélték, és példa nélküli provokációnak nevezték, hogy az előző napon Itamár Bengvír, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) pártot vezető izraeli nemzetbiztonsági miniszter első hivatalos szereplése során Jeruzsálem vitatott hovatartozású, a zsidó és az iszlám vallás számára is komoly jelentőséggel bíró helyszínét kereste fel. (Fotó: MTI/AP/Maya Alleruzzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.