időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Erőteljesen készül Giorgia Meloni a februári uniós csúcstalálkozóra

Jánosi Dalma (Róma)
2023.01.31. 16:59
Erőteljesen készül Giorgia Meloni a februári uniós csúcstalálkozóra

Fontos előkészületek, találkozók, tárgyalások sorozata előzi meg a február 9–10-én megrendezésre kerülő uniós csúcstalálkozót: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egymás után fogadja és keresi fel az Európai Unió intézményeinek vezetőit, valamint további egyeztetésekre készül a tagállamok vezetőivel is a migrációellenes álláspontokról. Hétfő délután Giorgia Meloni hivatalos római rezidenciáján, a Chigi-palotában fogadta Charles Michelt az Európai Tanács elnökét.

Az olasz lapok arról számoltak be, a találkozó annak a jele, hogy az olasz kormányfőnek sikerült felkeltenie az uniós intézmények figyelmét az illegális migráció veszélyére és sikerült tudatosítania, hogy a kontinensre érkező illegális bevándorlók minden tagország számára probléma forrását jelenthetik. 

Az Il Giornale olasz napilap arról írt, hogy Róma egy európai szuverén migrációs alap létrehozását szorgalmazza. A Charles Michellel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón Meloni hangsúlyozta, Olaszország egyedül képtelen megküzdeni a Földközi-tenger migrációs folyosóján keresztül érkező illegális bevándorlók áradatával.

Olaszország nem maradhat egyedül a határvédelem megoldásában, szüksége van a többi tagország támogatására. Strukturált megoldások szükségesek a kontinens határainak megvédésére, a tagországok megosztottsága csak az emberkereskedők dolgát könnyítené meg. Közös európai elköteleződésre van szükség a migrációs tömegek kiindulási és tranzitországaival való együttműködésben is – hangsúlyozta Meloni. Hozzátette: „elérkezett az idő, hogy az illegális migrációs hullámot azelőtt megállítsuk, mielőtt az Európa határához érne”. Az olasz kormányfő arra is kitért, hogy az ország területén jogtalanul tartózkodó személyek kitoloncolásában is európai támogatásra számít, gyors, hatékony és konkrét megoldásokkal.

Az olasz lapok úgy értesültek, a miniszterelnök a héten Berlinbe és Stockholmba is ellátogat, jövő héten pedig Párizsba utazik, hogy a februári ülés előtt meggyőzze az európai vezetőket álláspontjáról.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (jobbra) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a római miniszterelnöki hivatalban, a Chigi-palotában tartott megbeszélése utáni sajtóértekezleten 2023. január 30-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.