Erőteljesen készül Giorgia Meloni a februári uniós csúcstalálkozóra

Az olasz miniszterelnök arra hívja fel a figyelmet, hogy az olasz partokat elérő illegális migránsok egész Európára veszélyt jelentenek.

2023. 01. 31. 16:59
MICHEL, Charles; MELONI, Giorgia
Róma, 2023. január 30. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a római miniszterelnöki hivatalban, a Chigi-palotában tartott megbeszélése utáni sajtóértekezleten 2023. január 30-án. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos előkészületek, találkozók, tárgyalások sorozata előzi meg a február 9–10-én megrendezésre kerülő uniós csúcstalálkozót: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egymás után fogadja és keresi fel az Európai Unió intézményeinek vezetőit, valamint további egyeztetésekre készül a tagállamok vezetőivel is a migrációellenes álláspontokról. Hétfő délután Giorgia Meloni hivatalos római rezidenciáján, a Chigi-palotában fogadta Charles Michelt az Európai Tanács elnökét.

Az olasz lapok arról számoltak be, a találkozó annak a jele, hogy az olasz kormányfőnek sikerült felkeltenie az uniós intézmények figyelmét az illegális migráció veszélyére és sikerült tudatosítania, hogy a kontinensre érkező illegális bevándorlók minden tagország számára probléma forrását jelenthetik. 

Az Il Giornale olasz napilap arról írt, hogy Róma egy európai szuverén migrációs alap létrehozását szorgalmazza. A Charles Michellel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón Meloni hangsúlyozta, Olaszország egyedül képtelen megküzdeni a Földközi-tenger migrációs folyosóján keresztül érkező illegális bevándorlók áradatával.

Olaszország nem maradhat egyedül a határvédelem megoldásában, szüksége van a többi tagország támogatására. Strukturált megoldások szükségesek a kontinens határainak megvédésére, a tagországok megosztottsága csak az emberkereskedők dolgát könnyítené meg. Közös európai elköteleződésre van szükség a migrációs tömegek kiindulási és tranzitországaival való együttműködésben is – hangsúlyozta Meloni. Hozzátette: „elérkezett az idő, hogy az illegális migrációs hullámot azelőtt megállítsuk, mielőtt az Európa határához érne”. Az olasz kormányfő arra is kitért, hogy az ország területén jogtalanul tartózkodó személyek kitoloncolásában is európai támogatásra számít, gyors, hatékony és konkrét megoldásokkal.

Az olasz lapok úgy értesültek, a miniszterelnök a héten Berlinbe és Stockholmba is ellátogat, jövő héten pedig Párizsba utazik, hogy a februári ülés előtt meggyőzze az európai vezetőket álláspontjáról.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (jobbra) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a római miniszterelnöki hivatalban, a Chigi-palotában tartott megbeszélése utáni sajtóértekezleten 2023. január 30-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.