Hidvéghi Balázs: A néppárt végleg elárulta a jobboldalt

Az EPP segítsége nélkül a szocialisták nem tudták volna ismét a saját emberüket ültetni az Európai Parlament alelnöki székébe a korrupciós botrányba belebukott Eva Kaili helyett.

2023. 01. 18. 16:02
KAILI, Eva
Strasbourg, 2023. január 18. Marc Angel luxemburgi szocialista képviselõ felszólal az Európai Parlament (EP) strasbourgi üléstermében 2023. január 18-án. Angelt késõbb megválasztották az EP új alelnökének. A politikus a decemberben kirobbant korrupciós ügy miatt leváltott Eva Kailit váltja a poszton. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknak megfelelően Marc Angel luxemburgi szocialista képviselőt választotta szerdán új alelnökének az Európai Parlament (EP) a decemberben kirobbant korrupciós botrány miatt leváltott Eva Kaili megüresedett helyére. Az új alelnököt az EP-képviselők 307 szavazattal választották meg a strasbourgi plenáris ülésen, 

Angellel pedig a botrányban leginkább érintett Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) nevű frakciónak ismét öt alelnöke van a testületben.

A luxemburgi politikus tehát saját pártja, az S&D mellett a jobbközép Európai Néppárt (EPP) és a liberális Renew Europe képviselőcsoport támogatását is élvezte, ennek azonban korántsem kellett volna egyértelműnek lennie. A kisebb frakciók ugyanis leginkább értetlenül fogadták a három legnagyobb képviselőcsoport – szocialisták számára kedvező – döntését, miszerint az S&D lehetőséget kapott arra, hogy – a hatalmi egyensúlyt megőrizve – saját frakciójából ültessen egy új alelnököt a katari és marokkói kormányoktól kenőpénzeket elfogadó, jelenleg börtönben tartózkodó Kaili helyére.

Marc Angel alelnöki kinevezésének lehetőségét azonban nem egy újabb háttéralku, hanem az S&D, az Európai Néppárt és a Renew Europe által a legutóbbi európai parlamenti választások után kötött széleskörű politikai megállapodás teremtette meg: a három legtöbb szavazatot szerző képviselőcsoport ugyanis még 2019-ben állapodott meg arról, hogy megosztják egymás között a strasbourgi székhelyű testület kulcsfontosságú pozícióit. Ugyanennek a megállapodási csomagnak volt az is a része, hogy a ciklus második felére a szocialistáktól az EPP vehette át a parlament elnöki tisztségét; így ülhetett a tavaly januárban elhunyt szocialista David Sassoli helyére a néppárti Roberta Metsola.

 

A néppárt elárulta a jobboldalt

Angel megszavazására Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a Facebookon úgy reagált: a néppárt végleg elárulta a jobboldalt. Mint fogalmazott: „Az egykor szebb napokat látott frakciójuk ma összeborult a baloldallal és szemrebbenés nélkül megszavazta a szocialista Marc Angelt az Európai Parlament alelnökének.”

Hiába nem telik el lassan egy nap sem anélkül, hogy ne kattanna valamelyik baloldali politikuson a bilincs! Hiába járt volna ez a hely a parlament belső elosztási szabályzata alapján a jobboldali Identitás és Demokrácia-frakciónak! Az Európai Néppártnak az elvek ma már nem számítanak, csak az, hogy a baloldal szekerét tolja. Szégyen!

– hangoztatta a képviselő.

A Zöldek sem elégedettek

Damian Boeselager, a Zöldek frakcióban helyet foglaló német EP-képviselő Marc Angel szerdai megválasztását egy elszalasztott lehetőségnek minősítette a régi szokásokkal való szakításra vonatkozóan. A politikus a brüsszeli Politicónak úgy fogalmazott

egy nem szocialista alelnök választása akár egy erős jelzés is lehetett volna az állampolgároknak, hogy megértjük, mennyire komoly ügy a korrupciós botrány, és vissza akarjuk nyerni a bizalmat. Ehelyett azonban a szokásos módon jártunk el.

Az alelnöki székért folyó versenyben indult Annalisa Tardino, az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád olasz EP-képviselője, aki 185 voksot tudott szerezni, és a hazánkat előszeretettel bíráló Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő is, aki mindössze 98 szavazatot kapott.

Az EP-nek hagyományosan tizennégy alelnöke van, akik egyebek mellett a testület olyan kulcsfontosságú, belső adminisztratív témaköreiben is szavazhatnak, mint amilyen a transzparencia kérdése, a testület mindenkori elnöke pedig bármilyen feladatot át is ruházhat egy adott alelnökre. 

Eva Kailit, az EP szocialista alelnökét, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

 

Borítókép: Marc Angel luxemburgi szocialista képviselő felszólal az Európai Parlament (EP) strasbourgi üléstermében 2023. január 18-án. Angelt később megválasztották az EP új alelnökének. A politikus a decemberben kirobbant korrupciós ügy miatt leváltott Eva Kailit váltja a poszton. (Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.