Katasztrofális demográfiai mutatók Romániában

A magyar nemzetiségűek aránya az ország népességének hat százaléka a korábbi 6,5 százalékhoz képest.

-
Two ederly people rest next to a wall covered with electoral posters of Mircea Geoana (out of camera range), Romania's Social Democratic Party's (PSD) leader and Presidential candidate, in Voinesti village (120km northwest from Bucharest), November 8, 2009. Romanians are called to ballots on November 22 to choose the new President. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP) Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyre alacsonyabb születési aránnyal, az elvándorlással és a demográfiai deficittel (az elhunytak száma meghaladja a születettekét) magyarázta a romániai lakosság számának drasztikus csökkenését Gelu Duminica román szociológus. A napokban közölt előzetes népszámlálási adatok szerint Románia lakossága 19 053 800 fő. Ez azt jelenti, hogy

az ország népessége 1,1 millióval csökkent a legutóbbi, tíz évvel ezelőtti népszámláláshoz képest.

A statisztikai intézet által közölt adatok szerint egyre hangsúlyosabb az elöregedési folyamat. Félmillióval emelkedett a 65 évnél idősebbek száma, ez a réteg ma a lakosság 19,6 százalékát teszi ki, száz fiatalra 121 öreg jut. Duminica úgy látja, semmi jele nincs annak, hogy a jövőben ez a folyamat megfordulna. – Az elöregedés hangsúlyosabb lesz. A lakosság legnagyobb részét a negyven-negyvenöt évesek teszik ki. Ez a réteg tíz-tizenöt év múlva nyugdíjas lesz. Az idősek aránya legalább kétszer nagyobb az újszülöttekénél. Már most 1,4 öreg jut egy aktív személyre. Tíz évvel ezelőtt ez a mutató 1,1 idős személyt jelölt egy aktívra.

Az előrejelzés szerint 2050-ben négy az egyhez lesz ugyanez a mutató, ami egy katasztrófát jelent Romániának, hiszen a fiatal, aktív lakosságnak kell eltartania a megöregedett népességet. Ilyen demográfiai mutatókkal ez megvalósíthatatlan

– fogalmazott az Europa Libera portálnak a szakértő.

Barbu Mateescu szociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az előzetes adatok szerint a lakosságvesztés hatvanegy százaléka az ország déli részén, Havasalföldön tapasztalható. – Minden megyében „lefelé zuhan a lift”, de döbbenetesek a vidéki, illetve az egyetemek nélküli települések adatai. Olténia összességében egy kétszázezres várossal néptelenebb lett – mondta a szakértő.

Miközben Románia lakossága mintegy öt százalékkal csökkent az elmúlt tíz évben, a romániai magyarok száma 225 ezer fővel, azaz több mint tizenhét százalékkal.

A népszámlálás során regisztrált magyar nemzetiségű népesség száma 1 002 200 fő, az ország népességének hat százaléka a korábbi 6,5 százalékhoz képest. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Maszol erdélyi portálnak azt mondta: semmi ok az ünneplésre, de a pánikra sem.

Amikor a családpolitikánkat meghirdettük, pontosan ezzel számoltunk, mert az éves statisztikai adatokból is az látszott, hogy szükséges egy olyan hosszú távú közpolitikát kigondolni és megvalósítani, amely a demográfiai mutatókat javítani tudja: amely segít a gyermekvállalásban és segít a fiatal családoknak a megkapaszkodásban

– fogalmazott az RMDSZ elnöke.

 

Borítókép: Idős emberek egy romániai faluban 2009-ben. (Fotó: AFP/DANIEL MIHAILESCU)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.