Koránt is égettek a török NATO-csatlakozás elleni tüntetésen + videó

Ha valaki szerint nem kell a szólásszabadság, máshol kell élni – magyarázta egy svéd tüntető.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 21. 19:20
This undated handout photo obtained on January 13, 2023 from the Twitter account of the Swedish solidarity committee for Rojava (@realrojkom), where it was published on January 11, 2023, shows an effigy of Turkish President Recep Tayyip Erdogan dangling by his legs from a rope near the Stockholm City Hall, Sweden. - Sweden's Prime Minister on January 13, 2023 condemned a Kurdish group in Stockholm for hanging an effigy of Turkish President Recep Tayyip Erdogan showing him dangling by his legs from a rope. The staging of a "type of mock execution of a foreign democratically-elected leader" was "extremely serious", Ulf Kristersson told broadcaster TV4. Turkey summoned Sweden's ambassador in Ankara on January 12 after the Kurdish Rojava Committee of Sweden compared Erdogan to Italy's late dictator Benito Mussolini. (Photo by Handout / OFFICIAL TWITTER ACCOUNT OF SWEDISH SOLIDARITY COMMITTEE FOR ROJAVA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT 'AFP PHOTO / OFFICIAL TWITTER ACCOUNT OF SWEDISH SOLIDARITY COMMITTEE FOR ROJAVA' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koránt is égettek a Törökország és a NATO-csatlakozás elleni tüntetésen szombaton Stockholmban, ami tovább mélyítette a két ország közötti feszültséget, miközben Svédországnak szüksége van a török jóváhagyáshoz a NATO-csatlakozáshoz. 

– A lehető leghatározottabban elítéljük a szent könyvünk elleni aljas támadást. Teljességgel elfogadhatatlan a szólásszabadság jegyében történt engedélyezése ennek az iszlámellenes támadásnak, amely muszlimokat vesz célba, és sérti a szent értékeinket – közölte a török külügyminisztérium.

 

A tárca azután adta ki a közleményt, hogy a török nagykövetség közelében, fémkordonok védelmében és erős rendőri biztosítás mellett egy radikális jobboldali iszlám- és bevándorlásellenes dán–svéd aktivista elégette a Korán egy példányát.

 

 

Az „iszlamofób provokációkat” visszataszítónak nevezve elhatárolódott a történtektől a svéd külügyminiszter is. – Svédországban messzemenően tiszteletben tartjuk a kifejezési szabadságot, de ez nem jelenti azt, hogy a svéd kormány vagy én magam támogatnám a tüntetésen kifejtett nézeteket – írta Twitter-üzenetében Tobias Billström.

 

Ha valaki szerint nem kell a szólásszabadság, máshol kell élni

 

– mondta egyebek mellett több mint egyórás szónoklatában a gyakorlott Korán-égető Rasmus Paludan, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali párt vezetője, aki svéd állampolgár is egyben. 

A rendőrség pénteken úgy ítélte meg, hogy a svéd alkotmány, valamint a svédországi szólás- és gyülekezési szabadság nem teszi lehetővé a tüntetésnek a közrend nevében történő betiltását. Rasmus Paludan akciójának rendőrségi engedélyében az szerepelt, hogy az iszlám és az ellen tiltakozik, amit ő Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a svédországi szólásszabadságba való beavatkozási kísérletének nevez.

Egy másik tüntetést a kurdokkal való szolidaritás jegyében és Svédország NATO-csatlakozása ellen tiltakozva tartottak szombaton Stockholmban. Törökbarát demonstrálók egy csoportja pedig a török nagykövetség közelében tartott gyűlést. Mindhárom megmozdulást engedélyezte a rendőrség. A kurdpárti, NATO-csatlakozást ellenző tüntetésen, amelyen a szónokok egy „Mi mind PKK vagyunk” feliratú transzparens előtt álltak, több száz kurdbarát és baloldali radikális szimpatizáns vett részt. A svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként Ankara a más országok mellett Törökországban, Svédországban és az Egyesült Államokban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadatását követeli. A rendőrség szerint mindhárom tüntetés békésen zajlott.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnököt ábrázoló bábu fellógatva Svédországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.