Meglepő elhatározásra juthatnak a németek, legalizálnák a kukázást

Az emberek 931 millió tonnányi ennivalót dobnak ki évente, miközben több mint 800 millióan éheznek vagy alultápláltak a világon. Még a fejlett Németországban is vannak olyanok – köztük sok diák –, akik a szemétből veszik ki az ételt. A guberálás legalizálásáért most törvényjavaslatot nyújtott be két miniszter.

Magyar Nemzet
2023. 01. 22. 17:30
null
Budapest, 2021. szeptember 18. Kidobott szeméttel teli hulladék konténerek, körülöttük városi galambcsapat a fõváros IX. kerületében, a Csarnok téren. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aki ételt ment a kukából, azt nem szabadna megbüntetni ezért – fogalmazott Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter, aki Marco Buschman igazságügy-miniszterrel közösen kezdeményezte, hogy büntetlenül lehessen kiszedni a még ehető élelmiszereket a szupermarketek szemeteskonténereiből abban az esetben, ha a kukázás sem birtokháborítással, sem rongálással nem jár.

A politikusok levélben arra kérték a tartományok igazságügyi minisztereit, hogy támogassák az eredetileg Hamburg tartományból származó indítványt. „A büntetőeljárásokra és pénzbírságok kiszabására vonatkozó irányelvek” módosítása Németországban tartományi hatáskör, és 2019-ben Hamburg kezdeményezése a tartományi igazságügyi miniszterek konferenciája előtt bukott el.

A kereskedők kevésbé lelkesek

A Németországi Élelmiszer-kereskedők Szövetségének sajtószóvivője, Christian Böttcher szerint az élelmiszer-kereskedők az iparág veszteségeinek csak közel hét százalékáért felelősek, bár ők sem értenek egyet azzal, hogy évente tizenegymillió tonnányi ennivaló kerül a szemétbe hazájukban.

A mi olvasatunkban a miniszterek jelenlegi kezdeményezése ott tervez változást, ahol a legkisebb a pazarlás, ráadásul olyan jogszabály módosításán keresztül, amelynek a kukázás szempontjából is alig van jelentősége. Ez az akció biztosan nem fogja visszaszorítani a pocsékolást 

– fogalmazott a szóvivő. Kitért arra is, hogy a szövetség évente körülbelül 75-80 ezer tonna élelmiszert adományoz a Tafelnek, vagyis az élelmiszerbankok hálózatának. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha garantálni tudják, hogy az adományok nem jelentenek semmiféle egészségügyi kockázatot – tette hozzá, hangsúlyozva: el akarják kerülni, hogy a kukából kihalászott élelmiszerrel valaki egészségkárosodást okozzon magának.

Németország, a pazarló

Németországban sok diák – akinek nincs elég pénze – használja fel alkalmanként az élelmiszerüzletek vagy magánszemélyek által kidobott, de még fogyasztható élelmiszereket. Többeket motivál ugyanakkor az is, hogy ezzel tiltakozhat a nyugati kapitalista társadalmakra jellemző túlfogyasztás és az élelmiszer-pazarlás ellen.

Az ENSZ 2021-es élelmiszer-pazarlási indexe szerint Németország a magánháztartások élelmiszer-pazarlásában Európa éllovasai közé tartozik, csak Kína, India, az USA és Japán előzi meg – számolt be a Hvg.hu. Ismert, hogy a német kormány célul tűzte ki az élelmiszer-hulladék mennyiségének felére való csökkentését 2030-ig. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nemcsak az élelmiszer-pazarlás, hanem az áram árának drasztikus emelése is veszélyezteti a németeket. A drasztikus drágulásért főként az atomenergia kivezetését teszik felelőssé, miközben a németek többsége egy felmérés szerint már ellenzi a megmaradt nukleáris erőművek leállítását. Mindezek mellett a termelői árak is rekordütemben emelkednek. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.