Mégsem lepleződött le Vlagyimir Putyin színészi gárdája

Újra és újra ugyanazok az emberek tűnnek fel Vlagyimir Putyin orosz elnök mögött a fotókon, még újévi beszédében is színészeket alkalmazott, hogy katonának beöltözve sorakozzanak fel mögötte – állítják a közösségi média felhasználói. Sokakban egy szőke hajú hölgy keltett gyanút, akit az óév búcsúztató felvételek mellett évekkel ezelőtti fényképeken is látni véltek.

2023. 01. 11. 6:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizetett színészeket alkalmazhat Putyin?

– Katona, tengerész, jámbor keresztény. Isten útjai kifürkészhetetlenek – írta Twitter-oldalára egy belarusz újságíró mellékelve három fotót egy szőke hajú, középkorú hölgyről, aki évről évre feltűnik Vlagyimir Putyin mellett. 2016-ban halászként, 2017-ben egy vallási szertartáson készült felvételen is szerepel, emellett pedig az orosz elnök újévi fotóján is feltűnik egy szőke hajú hölgy. 

PUTYIN, Vlagyimir
A közösségi média felhasználói szerint, a Putyin mögött balra látható szőke nő már többször szerepelt az orosz elnökkel nyilvánosan (Fotó: Mihail Klimentyev)

Hogyan azonosíthatók be az emberek Vlagyimir Putyin körül?

A közösségi oldalakon és a hírportálokon terjedő állításokat a BBC egy arcfelismerő szoftver segítségével ellenőrizte: a brit közmédia munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy a 2016 szeptemberében, az Ilmeny-tó partán készült fotón és a 2017 karácsonyán, a Jurev-kolostorban készült felvételen szereplő hölgy valóban ugyanaz. Név szerint Larissza Szerguhina – de korántsem színész, hanem egy novgorodi halfeldolgozó cég alapítója és az Egységes Oroszország párt tagja. A szoftver 99,1 százalékos hasonlóságot mutatott ki.

Az újévköszöntő videón azonban már egy másik hölgy szerepel Putyin mögött, az orosz–ukrán háborút is megjárt katonák társaságában: Anna Szidorenko az orosz média szerint katonaorvosként szolgál a hadseregben – ezt az ukrán hírszerzés listája is alátámasztja, amelyben az egyik orosz csapat tagjait sorolják fel név szerint. A BBC által használt arcfelismerő szoftver 29 és 28 százalékos hasonlóságot jelzett a másik két fotón szereplő hölggyel, ami – az ukrán feltételezésekkel ellentétben, miszerint a hölgy a Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSO) tagjaként Putyin védelméért felel – gyakorlatilag kizárja, hogy ugyanarról a személyről lenne szó. 

A vizsgálat a 2016-os felvételen látható halászokra is kiterjedt, akik közül négyen 99 százalékos valószínűséggel ugyanazok a személyek, akikkel Putyin a 2017-es karácsonyi templomi szertartáson is részt vett. Viszont ebben az esetben sem színészekről van szó.

A BBC munkatársai megállapították, köztük van Alekszej Ljasenko, aki azt a halászcsapatot vezeti, amely fogadta az orosz elnököt 2016-ban az Ilmeny-tavon, valamint fia is. 

Nincs abban semmi furcsa, hogy azokat a halászokat is meghívták a 2017-es istentiszteletre, akikkel korábban találkozott Putyin, és akikkel együtt is étkezett” – írta a ForPost orosz nyelvű, szevasztopoli hírportál. Az internetet ugyanis ezekben az években egy olyan fotó is bejárta, amelyen az orosz elnök Larissza Szerguhina és a halászok társaságában vacsorázott.

Hogyan reagált az orosz sajtó a közösségi médiában terjedő összeesküvés-elméletekre?

Az összeesküvés-elméleteket gyártók tévedtek, amikor azt mondták, a három szőke hajú hölgy ugyanaz a személy

– szögezte le az orosz LiveJournal portál egyik bloggere. 

A szerző tisztázta egy harmadik, Putyin körül feltűnő szőke hajú hölgy kilétét is, aki 2017-ben az orosz elnöknek, 2019-ben pedig már Putyinnak és Recep Tayyip Erdogan török elnöknek adott el fagylaltot egy légibemutatón. A fagylaltárus Jekatyerina Szafronova volt, akinek valóban volt lehetősége kiszolgálni Oroszország első emberét – erről az orosz NTV televíziónak is mesélt –, noha ezt a gyenge minőségű felvételek miatt a BBC az arcfelismerő szoftver segítségével nem tudta megerősíteni.

Nem az első alkalommal járja be egyébként a világsajtót a hír, miszerint Putyin fizetett színészeket alkalmazna.

A The Sun brit napilap már tavaly májusban írt arról, hogy az orosz elnök egy moszkvai kórházban lábadozó, az orosz–ukrán háborúból visszatért katonákat látogatott meg, korábban viszont a sebesültek egyike még mint gyári munkás tűnt fel Putyin egy másik vizitjén. A BBC azonban úgy véli, a két férfi csupán hasonlít egymásra, az arcfelismerő szoftver ugyanis csak 25 százalékos egyezést jelzett.

Borítókép: az orosz elnököt „leleplező” felvételek elemzése a közösségi médiában (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.