„Brüsszel a helyreállítási alap visszatartásával a lengyel és a magyar kormány megbuktatásán dolgozik”

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint az Európai Unió jogállamisági eljárása csak egy ürügy, Brüsszelben ugyanis attól tartanak, hogy a magyar kisebbségi álláspont többségi lesz. Hozzátette: Brüsszel azért nem ad pénzt a helyreállítási alapból, mert a lengyel és a magyar kormány megbuktatása a célja, illetve az, hogy Magyarország szavazati jogainak megvonásával áttérjenek a többségi szavazásra a szankciók, a migráció, a külpolitika és az adózási kérdésében.

2023. 02. 28. 19:27
null
BELGIUM-EU-MEDIA-PRESSER Fotó: KENZO TRIBOUILLARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt az alternatívát akarják leküzdeni, amit Magyarország kínál. Előbb a migráció, most a háború kapcsán – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója azzal kapcsolatban, hogy a hazánkat gyakran bíráló Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke ismét Magyarországot támadta.

Az Euractiv hírportál szerint a cseh politikus egy pénteki rendezvényen azt mondta: 

az európai politikusok túlságosan kesztyűs kézzel bánnak Magyarországgal, amelyet gyakrabban kellene számonkérni, különösen Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt.

Az Európai Bizottság alelnöke megerősítette, hogy az EU végrehajtó testülete folytatja a jogállamiság megsértése miatt Magyarország ellen indított eljárását.

– A jogállamiság egy ürügy. Valójában attól tartanak, hogy a nyugati világban a magyar kisebbségi álláspont többségi álláspont lesz – reagált Kiszelly Zoltán azon kérdésünkre, hogy Jourová szavai alapján kijelenthető-e, hogy az Európai Bizottság politikai alapon, nem pedig az állítólagos jogállamisági problémák miatt indított hadjáratot Magyarország ellen.

A migrációnál alternatívát mutattunk: egyedül voltunk, szembementünk a fősodorral, most viszont már egész Európában határkerítések épülnek.

– Donald Trump előző amerikai elnök ugyanazt a fizikai és jogi határzárat valósította meg, mint Magyarország. Most attól félnek, hogy ha marad ez a magyar békepárti álláspont, s a jövő évi amerikai elnökválasztást követően egy republikánus, békepárti elnöke lesz az Egyesült Államoknak, akkor Trumphoz hasonlóan – vagy netán Trump maga, ha újraválasztják – enyhíteni fogja a Magyarországra gyakorolt globalista nyomást – értékelt a szakértő.

Kiszelly Zoltán szerint az uniós tagállamok közül egyedüliként Magyarországnak és Lengyelországnak Brüsszel azért nem ad pénzt a helyreállítási alapból, mert mindkét jobboldali kormány megbuktatása a célja.

Ha pedig a lengyel kormánypártok vereséget szenvednek az idei őszi parlamenti választásokon, felgyorsíthatják a hazánk ellen indított, hetes cikkely szerint eljárást, amelytől a lengyel vétó sem védene meg bennünket.

A cél az, hogy Magyarország szavazati jogainak megvonásával áttérjenek a többségi szavazásra a szankciók, a migráció kapcsán, a külpolitikában és az adózási kérdésekben

– tette hozzá az elemző.

Borítókép: Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke egy brüsszeli sajtótájékoztatón 2022. szeptember 15-én (Forrás: Kenzo Tribouillard/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.