Kiállnak a székely szimbólumok használatáért

Tánczos Barna, a bukaresti kormány környezetvédelmi minisztere közölte: Székelyföld történelmi régió, létét lehetetlen tagadni.

null
Sepsiszentgyörgy, 2015. március 10. Székely zászlók a Székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, a Turul téren 2015. március 10-én. Mivel a marosvásárhelyi polgármester megtiltotta a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulójára, a Székely szabadság napjára tervezett felvonulást, ezért Székelyföld több településére hirdettek a marosvásárhelyit pótló tiltakozó megmozdulásokat. MTI Fotó: Henning János Fotó: Henning János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nekünk, székelyeknek természetes a szimbólumaink használata – mondta egy kedd esti televíziós interjúban Tánczos Barna, a bukaresti kormány környezetvédelmi minisztere. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusát azt követően kérdezték, hogy a román külügyminisztérium bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. A diplomatával közölték: Romániában mind a húsz nemzeti kisebbség szabadon használhatja jelképeit, de az országban nem létezik „úgynevezett Székelyföld” nevű területi közigazgatási egység, amely jogalapot teremtene valamely sajátos hivatalos jelkép használatára.

Bukarest Németh Zsolt Facebook-bejegyzésére reagált, amelyben az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke egy korábbi fotót osztott meg a budafok-tétényi városházára kitűzött székely zászlóról, a kép alá pedig azt írta: „A székely zászló addig lobog magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozásoktól mentes szabad használatát Románia egész területén. Hajrá, székelyek! Hajrá, Erdély!”

Tánczos Barna a Digi 24 hírtelevíziónak nyomatékosította, Székelyföld egy történelmi régió, melynek létét lehetetlen tagadni.

– Számos más, Székelyföldhöz hasonló történelmi régió létezik Romániában, amely úgyszintén nem közigazgatási egység. A székely zászló a székelyek szimbóluma, egy nemzeti kisebbség szimbóluma, amit használni szeretnénk. Ez nem lehet diplomáciai vita tárgya – fogalmazott a tárcavezető. 

Kulcsár-Terza József, az Erdélyi Magyar Szövetség politikusa szerint a dühöngő nacionalizmusnak és magyarellenességnek Bogdan Aurescu miniszter utasítására most éppen a román külügy adott hangot.

Mi megértjük, hogy Aurescu miniszternek és vele hasonszőrű elvbarátainak nehéz elszámolni a rossz lelkiismeretükkel, de akár tetszik nekik, akár nem, bármit is gondolnak vagy mondanak, Székelyföld volt, van és lesz, mi pedig még az ő kedvükért sem fogunk lemondani az identitásunkat kifejező jelképeink használatáról

– fogalmazott a Facebook-bejegyzésében az RMDSZ jelöltlistáján parlamenti képviselővé választott politikus. 

Árus Zsolt, a gyergyószentmiklósi Székely Figyelő Alapítvány elnöke a Bogdan Aurescunak címzett nyílt levélben azt írta: „Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a román hatóságok továbbra is folytatják harcukat a székely zászló ellen, annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága még 2021-ben kimondta, hogy annak eltávolítása egy épület homlokzatáról sérti az Európai Emberjogi Egyezmény 10. cikkelyét.”

Az alapítvány arra szólította fel Aurescut, vizsgálja felül a székely zászlóval kapcsolatos álláspontját, vonja vissza a minisztérium sajtóközleményét, és nyilvánosan kérjen bocsánatot Németh Zsolttól.

Borítókép: Székely zászlók a Székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, a Turul téren 2015. március 10-én (Fotó: MTI/Henning János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.