Közel húszezerre nőtt a hét eleji földrengések halálos áldozatainak a száma + galéria

A mostani katasztrófa pusztítóbb lehet, mint az 1999-es, Izmitben bekövetkezett földrengés, ami 17 ezer emberéletet követelt.

Magyar Nemzet
2023. 02. 09. 17:26
Hungarian and Czech rescue teams continue their efforts in Turkiye's Hatay
HATAY, TURKIYE - FEBRUARY 08: Hungarian and Czech teams in Hatay continue their search and rescue operations in the fields in Hatay, Turkiye on February 08, 2023. Teams are carrying out search and rescue efforts in shifts in the wreckage of the 5-storey Gun Apartment in Antakya district. They are also searching the debris of the surrounding buildings with trained dogs. Early Monday morning, a strong 7.7 earthquake, centered in the Pazarcik district, jolted Kahramanmaras and strongly shook several provinces, including Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis. Later, at 13.24 p.m. (1024GMT), a 7.6 magnitude quake centered in Kahramanmaras' Elbistan district struck the region. Turkiye declared 7 days of national mourning after deadly earthquakes in southern provinces. Eren Bozkurt / Anadolu Agency (Photo by Eren Bozkurt / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: AFP/Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint megközelíti a húszezret a hét eleji törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak a száma. Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtök délutáni összesítéséből kiderült, több mint tizenhatezren vesztették életüket Törökországban, ahol egyes mérések szerint a legnagyobb rengés a 7,8-as erősséget is elérte. A mostani katasztrófa így pusztítóbb lehet, mint az 1999-es, Izmitben bekövetkezett földrengés, amely 17 ezer emberéletet követelt. Szíriában az elhunytak száma meghaladja a háromezret.

A török hatóságok megerősítették, hogy az anyagi kár szinte felmérhetetlen, több település jóformán romokban hever, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is. 

Több nappal a katasztrófa után továbbra is folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után a délkelet-törökországi és észak-szíriai térségben, de a munkát nehezíti a hideg és a helyszínek nehéz megközelítése az infrastruktúra súlyos károsodása miatt. A török katasztrófavédelmi szervek munkáját számos külföldi mentőegység segíti, köztük több magyar is. 

Magyar segítségnyújtás

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtöki sajtóközleményében tudatta: éjjel-nappal, megállás nélkül dolgozik a Hunor mentőszervezet Törökországban. 

Csütörtök kora reggelig tizenhét túlélőt ástak ki az Antakya városában lévő húszemeletes épület romjai közül. Rajtuk kívül huszonkét ember holttestét is kiemelték.

A magyar hivatásos tűzoltók a török AKUT csapattal dolgoznak együtt. Szintén a Hunor-egységekkel együtt mozognak a mentőszolgálat szakemberei és a katonaorvosok, akik a romok közül kimentett emberek ellátását végzik. 

A Terrorelhárítási Központ (TEK) orvosai a sürgősségi sátorban tevékenykednek, kilenc kimentett sérültet láttak el. A magyar tűzoltók a nehéz körülmények ellenére jól vannak, mindenki egészséges, a munkát ma is folytatják – derült ki a közleményből.

Eközben a szíriai földrengések sújtotta Latakia után Aleppóban is üzembe helyezte a mobil egészségügyi egységeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által irányított segítőcsapat. A két városban összesen négy gépjárműben működő orvosi rendelő, és két konténerben kialakított, kisebb műtétek elvégzésére is alkalmas, röntgennel, ultrahangkészülékkel és minilaborral is felszerelt mobil klinika fogadja az ellátásra szorulókat − áll a szeretetszolgálat lapunknak eljuttatott közleményében. 

Latakiában mintegy 30-40 ezer, Aleppóban akár 60 ezer embert is érinthetnek a földrengés okozta károk. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet arról számolt be közleményében, hogy a Tesco Magyarország húszmillió forinttal járul hozzá a napokban indított humanitárius segélyakciójukhoz, amely a törökországi és szíriai földrengés miatt otthontalanná vált családokat támogatja. Emellett a Tesco-csoport több mint negyvenmillió forintnak megfelelő fontot adományoz a földrengés károsultjainak támogatására a Vöröskereszten keresztül. Az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerével, a Middle East Council of Churches egyházi szervezettel szoros együttműködésben vesz részt a földrengés károsultjainak támogatásában Szíriában. 

Borítókép: Több nappal a katasztrófa után továbbra is folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után (Fotó: AFP/Anadolu Agency)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.