Magyarország illiberalizmusa az út a békéhez

– Ironikus, hogy pont a mai, liberalizmusnak nevezett eszmerendszer kárhoztatja a világot végtelen háborúzásra és szűkölködésre, míg az ennek ellentmondó mozgalom az, ami a béke és értelem utolsó mentsvára – írja az American Greatness (Amerikai Nagyszerűség) című internetes portálon megjelent véleménycikkében Gavin Wax, a londoni politikakutatási központ (London Center for Policy Research) kutatója, a New York-i Fiatal Republikánusok nevű ifjúsági politikai szervezet volt elnöke. A cikkben kitér arra, miért nem működik a szankciós rendszer, kik okolhatók a Nyugat „gazdasági öngyilkosságáért” és általános értékvesztéséért, és arra is, Magyarország miben egyedi és miért lehet a béke felé vezető út a sokak által „illiberalizmusnak” nevezett politikai doktrína.

Magyar Nemzet
2023. 02. 10. 17:17
null
US political commentator Gavin Wax, President of the New York Young Republican Club, speaks at the Conservative Political Action Conference (CPAC) event in Budapest, Hungary, Thursday, May 19, 2022. Dozens of prominent conservatives from Europe, the United States and elsewhere have gathered in Hungary for the American Conservative Political Action Conference, being held in Europe for the first time. The two-day event represents a deepening of ties between the American right wing and the autocratic government of Prime Minister Viktor Orban. (Tibor Illyes/MTI via AP) Fotó: Tibor Illyes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gavin Wax írása szerint a propaganda leereszkedő ködje miatt sok politikus és szakértő elvesztette józanságát az orosz–ukrán háború kapcsán. Sok békeszerető demokrata, akik George W. Bush idején „Ne folyjon vér az olajért” táblákkal felszerelkezve tüntetett a republikánus elnök ellen, ma már „könyörög azért, hogy halmokba rendezett orosz holttesteket lásson”. Sok republikánus pedig szintén vakon elkezdte a háborús propagandát visszamondani, jóllehet, annak idején közelről nézték, hogy a deep state milyen hazugságokat talál ki Oroszországról.

A különböző európai fővárosokban, illetve megbízottjaik révén Brüsszelben működő megválasztott európai vezetők nyugtalanító hajlandóságot mutattak az európai gazdaság öngyilkosságának végrehajtására

– fogalmaz Gavin Wax. „A liberális demokrácia eszményképét hirdető államok jelenleg saját arroganciájuk és korrupciójuk súlya alatt rogyadoznak” – írja.

Wax szerint egyetlen nemzet maradt, mely racionális döntéseket hoz és próbálja a kedélyeket lecsillapítani: Magyarország, amely folyamatos, de egyedüli kritikusa az elhibázott szankciós csomagoknak, miközben a Nyugatnak már nincs más megoldása, mint végigvinni a kudarcos kezdeményezéseit. Wax felidézi, hogy egyedül a magyar politikai vezetés hívta fel arra a figyelmet, hogy a Brüsszel által forszírozott szankciós rendszer hatásai nagyrészt elkerülték Oroszországot, de közben kivéreztették az európai gazdaságot.

Orbán Viktor ráadásul egy olyan politikai vezetője Magyarországnak Wax szerint, aki a választók szemében hiteles és egyébként pedig kimagasló képességű politikus, következetesen jó politikai döntései pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar emberek folyamatosan növekvő hányada támogatja őt.

A magyar társadalom is fontos része ennek az egyediségnek, mivel egy alapvetően egységesen gondolkodó, a keresztény erkölcs által meghatározott világnézetű lakosságról van szó. Eközben viszont az Egyesült Államokban és Nyugaton egy „nyíltan rothadó erkölcsi pokol” veszi át az uralmat, amit az elitek szabadítottak ezekre az országokra.

Írásában Wax ezenfelül felhívja a figyelmet arra, hogy Ukrajna legcsekélyebb nyugati támogatása is elég volt ahhoz, hogy Oroszország szorosabbra fűzze kapcsolatait Kínával – amivel Tajvan miatt szintén vannak összetűzései –, és India sem állt egyértelműen a nyugati államok mellé a háború kapcsán. Így az Egyesült Államok és a nyugati világ a három legnagyobb globális hatalom közül kettőt gyakorlatilag Oroszország mellé állított. 

Jelenleg az Egyesült Államok és az Európai Unió azok, amelyek mindössze külső szemlélői lehetnek egy multipoláris világrend kialakulásának, melynek szabályait nem ők fektetik le.

A fiatal republikánus azzal zárja gondolatait, hogy az ukrajnai háború egyértelműen megmutatta, az országoknak szükségük van egy olyan pragmatikus, bölcs, figyelmes és bátor vezetőre, mint amilyen Magyarországnak Orbán Viktor. A tiszteleten és egymás mellett élésen alapuló békéhez vezető utat szuverén nemzeti vezetők tudják kijelölni Wax szerint. Ott pedig egy jobb, posztliberális világ vár.

Borítókép: Gavin Wax a  budapesti CPAC-konferencián, 2022. március 19-én. (Forrás: MTI / Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.