Rishi Sunak első száz napja: reményteljes, agilis, megosztó

– Legyen remény! – mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök a Piers Morgan újságíró műsorában adott interjúban arra a kérdésre, mi a legfőbb üzenete a brit polgároknak. – Legyen remény, mert jobbá teszem, jobbá fogom tenni – utalt az Egyesült Királyság helyzetére. Minden bizonnyal reménykedik a legtöbb brit, hogy az elharapózó infláción, a lakhatási krízisen és az egészségügyi problémákon valahogy úrrá lehet lenni, azonban a közvélemény-kutatások és az eddig történtek alapján nem állítható, hogy Sunakben látják a megoldást.

2023. 02. 03. 19:23
SUNAK, Rishi
London, 2023. január 4. Rishi Sunak brit miniszterelnök kormányának ez évi programját ismerteti Londonban 2023. január 4-én. MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau Fotó: Stefan Rousseau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka és személyes interjút adott csütörtök este Piers Morgan brit újságírónak miniszterelnöksége századik napján Rishi Sunak brit miniszterelnök. Felidézte, hogy amikor elődje, Liz Truss lemondott, éppen a gyermekeivel ebédelt Észak-Angliában, egyáltalán nem gondolt a nagypolitikára. Truss lemondásával azonban  – mivel saját elmondása szerint erősen hisz a közszolgálatban – hivatástudatból tért vissza, hogy megpróbáljon változást hozni.

Változatlanság a gazdasági mutatókban

Ennek érdekében öt ígéretet tett: megfelezi az inflációt, beindítja a gazdasági növekedést, visszaszorítja az államadósságot, csökkenti a az egészségügyi várólistákat, illetve letöri az illegális migrációt. Kétségkívül utóbbi a legellentmondásosabb terület, mivel a többi kérdéskörben egyfajta stagnálás figyelhető meg: ilyen például a még mindig 9 százalék feletti infláció vagy az éves bruttó hazai össztermék 101 százalékán mért államadósság.

Migráció: az állandó probléma

A migrációs helyzet azonban folyamatosan romlik: egyre több az illegális bevándorló, rengetegen érkeznek a tengeren. Sunaknek, aki pénzügyminiszterként brexitpárti volt, hitelességi problémát is jelenthet a migráció kezeletlensége, mivel a bevándorlók beáramlásának megfékezése volt a brexit melletti egyik központi érv. A miniszterelnök elmondta, hogy az illegális bevándorlás ellen szeretne erélyesebben fellépni – ennek érdekében már készül egy új bevándorlási törvény –, azután pedig a legális migrációról társadalmi egyeztetést kezdeményezni, és a valódi menekültek részére megadni azt a „könyörületességet, amellyel Britanniát azonosítja a világ”. 

Arra, hogy öt ígéretét a hivatali idejéből a következő rendes választásokig hátralévő mintegy ötszáz napban meg tudja-e valósítani, Sunak egyértelmű igennel válaszolt.

Kétségtelen, hogy a YouGov közvélemény-kutató által megkérdezett britek elődeinél jóval megbízhatóbbnak és alkalmasabbnak tartják, és alapvetően hivatalában tartanák.

Rishi Sunak, a szerencsés romantikus

Az interjú során Sunak beszélt a kaliforniai Félhold-öbölben történt leánykéréséről, és kiderült, nincs olyan „szerencsehozó talizmánja”, mint Tony Blair munkáspárti miniszterelnök éneklő robothala volt. Mintegy 200 millió angol fontos vagyonáról sem beszélt részletesen, mindössze annyit mondott, „pénzügyileg szerencsés” helyzetben van, illetve hangsúlyozta, az általa vallott értékek alapján szeretné, ha megítélnék.

Albánok a tengeren. A migrációs kérdéskör legkiemelkedőbb, egyben legégetőbb jelensége a tengeren érkező albán állampolgárok problémája: míg 2020-ban ötven ilyen érkezőről szóltak az éves jelentések, addig 2022. január és szeptember között több mint 11 ezer illegális albán migráns érkezett az Egyesült Királyságba. A maradás reményében a legtöbbjük arról számolt be, hogy rabszolgaként dolgoztatták őket hazájukban, így menekültstátuszért folyamodtak. Rishi Sunak ismételten leszögezte, hogy minden állítással szemben Albániát az Egyesült Királyság biztonságos országnak tekinti, így minden további nélkül vissza fogják toloncolni azokat az illegálisan érkezőket, akikről kiderül, hogy Albániából származnak.

 

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök kormányának ez évi programját ismerteti Londonban 2023. január 4-én. (Fotó: MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.