Saját atomfegyvert szeretne Dél-Korea?

A Dél-Koreában elvégzett felmérések évek óta azt jelzik, hogy az észak-koreai veszély és a terjeszkedő Kína miatt az országnak atomfegyverre van szüksége. Noha Szöul szoros katonai szövetségben áll az Egyesült Államokkal, a bizalom a hadi és gazdasági nehézségek miatt megkopott, így már kevésbé bíznak az amerikai „védelmi ernyőben”. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a dél-koreai nukleáris ütőerő kifejlesztése destabilizálná a térséget.

Magyar Nemzet
2023. 02. 19. 10:35
Észak-Korea soha nem látott mennyiségben mutatta be nukleáris arzenálját a katonai parádén 2023.02.09-én. (Forrás: East Asia Observer / Twitter)
Észak-Korea soha nem látott mennyiségben mutatta be nukleáris arzenálját a katonai parádén 2023.02.09-én. (Forrás: East Asia Observer / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss felmérés szerint a dél-koreaiak 76 százaléka támogatja, hogy az ázsiai ország saját nukleáris erővel rendelkezzen. A nukleáris tölteteket elrettentés céljából, elsődlegesen Kínával és Észak-Koreával szemben hoznák létre – hívta fel a figyelmet a Deutsche Welle német közszolgálati csatorna. Hozzáteszik, az elmúlt években elvégzett kutatások mind hetven százalék fölé mérték annak arányát, hogy a dél-koreaiak mennyire tartják szükségesnek a nukleáris ütőerőt.

A téma kapcsán pártokon átívelő összhang mutatkozik a dél-koreaiak körében.

A konzervatívok azzal érvelnek, hogy Kína az elmúlt években egyre agresszívebben terjeszkedett a térségben – különösen a Dél-kínai-tengeren – területeket követelve magának, ideértve dél-koreai területeket is.

Míg az Észak-Koreával összefüggő érv a heves ballisztikusrakéta-tesztek, az északi szomszéd saját arzenálja. Beszédes, hogy Phenjan tavaly több mint kilencven ballisztikusrakéta-tesztet hajtott végre.

A hangulat változásában szerepe lehet annak, hogy az elmúlt években Szöul egyre nagyobb összeggel járul hozzá az országban állomásozó amerikai erők ellátásának költségeihez. Sőt van egy gazdasági vetület is: Washington már nem látja olyan szívesen a dél-koreai elektromos autókat a tengerentúlon és felhagyott a dél-koreai félvezetőgyártókkal folytatott hosszú távú szerződésével, így Szöul úgy érzi, „ha a kereskedelem terén nem bízhat Washingtonban, akkor miért tenné a biztonság esetében?”

Kína egyre nagyobb fenyegetést okoz, miközben Amerika versenytársként tekint Dél-Koreára

 – vélekedett Hiobin Lí, Cshungnami Egyetem politológia professzora a Deutsche Wellének.

Lí egy felmérésre hivatkozva aláhúzta, hogy a dél-koreaiak nyolcvan százaléka „kifejezetten ellenszenves Kínával szemben”, amely történelmi arányt jelent. Mindemellett számos dél-koreai valószínűsíti azt, hogy Kína és Észak-Korea összefog és megtámadja majd az országot.

Noha a dél-koreai kormány hivatalos álláspontja ellenzi a nukleáris fegyverkezési programot, változtatni kíván a jelenlegi helyzeten. Jun Szogjol dél-koreai elnök januárban úgy fogalmazott, hogy országának valamilyen nukleáris képességre kell szert tennie vagy legalábbis aktívabb szerepet kell kapnia az Egyesült Államok által Dél-Koreába telepített fegyverek kezelésében.

Ugyan Washington mindkét lehetőséget ellenzi, szakértők szerint ha Szöul úgy dönt, akár egy év alatt kifejlesztheti a saját atomfegyverét. 

Karl Friedhoff, a Chicago Council amerikai agytröszt munkatársa szerint azonban az igazi kérdés az, hogy hová helyezik a tölteteket. – A szárazföldi lehetőségek korlátozottak, a töltetek valamilyen település közelébe kerülnének, amely tiltakozásokat váltana ki. Így a fegyverprogramnak bizonyosan haditengerészeti alapúnak kellene lennie – fogalmazott.

Szakértők szerint a legnagyobb probléma az, hogy a dél-koreai atomfegyverkezést Kína és Észak-Korea a térség destabilizálására irányuló szándékos törekvésnek látná és ellenintézkedéseket, szankciókat hozna ellene. Mindemellett Japán és az Egyesült Államok is tiltakozna – a destabilizáló lépés mellett – az atomfegyverek terjedésének az ellenzése alapján.

Borítókép: Észak-Korea soha nem látott méretű nukleáris arzenált mutat be a katonai parádén 2023. február 9-én. (Forrás: East Asia Observer/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.