Több mint kétszáz földrengés történt az elmúlt 24 órában

A földrengéseket a lemezek hirtelen megtörése és elmozdulása okozza, amely során nagy energia szabadul fel, hullámokat okozva és megremegtetve a talajt. A valaha volt leghalálosabb földrengést Indonéziában mérték 2004.12. 26-án, több mint 220 ezren haltak meg a 9,1-9,3-as magnitúdójú rengésben.

Magyar Nemzet
2023. 02. 06. 9:44
null
Azmarin, 2023. február 6. Túlélõk után kutatnak mentõalakulatok tagjai és helyi lakosok egy összeomlott épület romjai között az észak-szíriai Azmarinban 2023. február 6-án, miután több erõs földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hajnalban. A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erõsséget is elérte. Szíria északi részében, Aleppó, Hama és Latakia városokban legkevesebb 230-an vesztették életüket, és több mint 200-an megsérültek. MTI/AP/Ghaith Alsayed Fotó: Ghaith Alsayed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A földrengések mindennaposak szerte a világon, kialakulhatnak a lemezek széleinél, de akár a közepénél is – noha előbbi a gyakoribb. A földrengéseket a kőzettömbök egymáshoz viszonyított elmozdulása gerjeszti” – írja le a jelenséget az amerikai Michigani Műszaki Egyetem (MTU). 

Mint folytatják: a földrengéseket általában az okozza, hogy az egymásnak feszülő lemezek hirtelen megtörnek, ami gyors mozgást gerjeszt, és az így felszabaduló energia szeizmikus hullámokat okoz, ami megremegteti a talajt.

Ez a mozgás pedig addig tart, amíg újra elakadnak a lemezek.

A Volcano Discovery, egy vulkánokkal és földrengésekkel foglalkozó portál gyűjtése szerint az elmúlt 24 órában több mint kétszáz földrengés történt, a legnagyobbak Törökországban – mintegy száz rengéssel. De a föld lemezei elmozdultak Mexikóban, Indonéziában, Cipruson, Görögországban, vagy éppen Új-Zélandon is. Utóbbi esetében – a törökországi 7,8-as rengés után – a legnagyobb, 5,0-s rengést mérték, ez Indonéziában 4,9-es volt, ennél valamivel kevesebb Görögországban és Cipruson.

A mostani törökországi rengéshez hasonló erősségű, 7,7 földrengés rázta meg Mexikót tavaly szeptemberben – amely a 2022-es év legnagyobbja volt – egy halálos áldozatot követelve.

Tavaly egyébként magasan Mexikóban volt a legtöbb földrengés, a Volcano Discovery szerint több mint tizenegyezer. Ezt követte Indonézia (6600 körül) majd Japán (3800 körül), míg a 2022-es évben Európában a legtöbb rengést Görögországban jegyezték, valamivel többet, mint 1200-at.

Az évezred legnagyobb földrengést Indonéziában mérték 2004. 12. 26-án, amely 9,1-9,3-as magnitúdóval bírt. 

A természeti katasztrófát a mai napig az egyik leghalálosabbként emlegetik, hiszen több mint 220 ezer ember vesztette életét összesen 14 országban.

A földrengés ugyanis a vízpart közelében fekvő településeken csupán a kezdet, azt gyakran cunami – vagyis a víztestben megjelenő hullámok sorozata – követi. Ez a 2004-es katasztrófa idején harmincméteres szökőárt jelentett.

Indonéziában különösen gyakoriak a földrengések – lévén az ország tektonikus töréspontokon fekszik –, így a valaha mért legnagyobb hat földrengés közül, három ott történt – egy-egy további Alaszkában, az Egyesült Államokban, Japánban és Chilében, ahol szintén gyakoriak az ilyen típusú természeti katasztrófák. A valaha volt legnagyobb földrengést is éppen Chilében mérték, 1960-ban, 9,5-ös erősségű volt.

Borítókép: túlélők után kutatnak mentőalakulatok tagjai és helyi lakosok egy összeomlott épület romjai között az észak-szíriai Azmarinban 2023. február 6-án, miután több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hajnalban. A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Szíria északi részében, Aleppó, Hama és Latakia városokban legkevesebb 230-an vesztették életüket, és több mint 200-an megsérültek (Forrás: MTI/AP/Ghaith Alsayed)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.