A francia népesség tíz százaléka bevándorló

Franciaországban jelenleg viták folynak egy új bevándorlási törvényjavaslatról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 31. 10:33
null
Grande-Synthe, 2020. január 30. Illegális bevándorlók egy átmeneti szállásként használt, elhagyott ipartelepen az észak-franciaországi Grande-Synthe településen, Calais közelében 2020. január 30-án. A rögtönzött táborban mintegy ötszáz, többségében magát iraki kurdnak valló migráns várja a lehetõséget, hogy a csatornán átkelve menedékkérelmet nyújthasson be az Egyesült Királyságban. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciaországi népesség nagyjából tíz százalékát tették ki a bevándorlók 2021-ben – közölte az INSEE francia nemzeti statisztikai intézet csütörtökön. A hétmillió bevándorló több mint egyharmada, 36 százaléka érkezése óta megszerezte a francia állampolgárságot. Közel felük, 47,5 százalékuk Afrikában, 33,1 százalékuk Európában, 13,6 százalékuk pedig Ázsiában született.

Származási országaik sorrendben a következők: Algéria (12,7 százalék), Marokkó (12 százalék), Portugália (8,6), Tunézia (4,5), Olaszország (4,1), Törökország (3,6) és Spanyolország (3,5).

Átlagosan egy kivándorló jut négy bevándorlóra. A kivándorlók többsége felsőfokú tanulmányai befejezése után távozik az országból.

Franciaországban jelenleg viták folynak egy új bevándorlási törvényjavaslatról, amely megkönnyítené a nemkívánatos bevándorlók kitoloncolását, elsősorban azokét, akik bűncselekményt követtek el. A javaslat célja emellett a munkaerőpiac szabályozása a feketén foglalkoztatott illegális bevándorlók kiszűrésére.

A törvényjavaslatot a bal- és jobboldal egyaránt bírálja. A jobboldal – amely azt szeretné, hogy csökkenjen a bevándorlók száma – azért, mert túl enyhének, a baloldal pedig azért, mert túl szigorúnak találja.

 

Borítókép: Illegális bevándorlók egy átmeneti szállásként használt, elhagyott ipartelepen az észak-franciaországi Grande-Synthe településen, Calais közelében 2020. január 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.