A kínai TikTok oktatja, a nyugati lebutítja a fiatalokat?

A TikTok Kínában elérhető változata, a Douyin ránézésre semmiben nem tér el nyugati társától, ugyanakkor tartalmilag számos különbséget lehet felfedezni a két alkalmazás közt. Az egyik legszembetűnőbb a fiatal generációk számára elérhető tartalmak minőségében és típusában van. Míg Kínában próbálják a tudományos, oktató jellegű videókat előtérbe helyezni, addig a nyugati verzió használatakor a fiatalok bármiféle korlátozás és felügyelet nélkül juthatnak hozzá a legkárosabb tartalmakhoz.

Magyar Nemzet
2023. 03. 25. 14:25
TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldalt. (Fotó: Reuters / Twitter)
TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldalt. (Fotó: Reuters / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ országainak egyre nagyobb része fontolgatja a TikTok betiltását kiberbiztonsági aggályokra hivatkozva. A vádak szerint a világszerte több mint 1,5 milliárd regisztrált felhasználóval rendelkező telefonos alkalmazást a kínai kormány adatgyűjtésre és megfigyelésre használja, egyfajta kémprogramként működik. Ezen aggályok mellett kevés figyelmet kap egy szintén veszélyes aspektusa, a fiatalok számára ajánlott tartalmak minősége és típusa, ez pedig a kínai és a nyugati TikTok közötti feltűnő különbségekben érhető tetten. 

A fiatal generációk edukációja

A Douyin − a TikTok eredeti, kínai változata − 2016-ban indult el, és első ránézésre szinte teljesen ugyanolyan, mint az általunk ismert alkalmazás. A felületen különböző rövid videókat tekinthetnek meg a felhasználók, változatos témákban, a nyugati TikToktól eltérően itt például nagyobb hangsúlyt kap az internetes vásárlás. Emellett a Douyinon erőteljes cenzúra van érvényben, a pekingi vezetés számára kellemetlen eseményekről − így például az 1989-es Tienanmen téri vérengzésről − egyáltalán nem lehet találni tartalmakat. 

Az egyik, a fiatalokat érintő szembetűnő különbség, hogy a kínai TikTokot a 14 év alatti felhasználók csak napi 40 percig használhatják. 

Peking évek óta próbálja visszaszorítani a fiatalok körében elterjedt videójáték-függőséget és más káros online szokásokat, így például 2021-ben betiltották a 18 éven alattiak számára a hétköznapi videójátékozást, hétvégente pedig összesen három órát játszhatnak. A Douyint este 10-től reggel 6-ig egyáltalán nem használhatják a kínai fiatalok. Ebből a szempontból a nyugati TikTok sokkal megengedőbb, habár az elmúlt időszakban itt is megjelent a korlátozásra irányuló politikai és társadalmi akarat, itt a 18 éven aluliaknak egy órát engedélyez alapvetően az alkalmazás, ugyanakkor ez a beállítás kikapcsolható. 

A legnagyobb különbség azonban a fiatal generációk által elérhető tartalmakban van. A nyugati TikTokon szinte bármihez hozzáférhetnek a felhasználók, így például a gyermekek fejlődésére kifejezetten káros LMBTQ-propagandát is mindenféle ellenőrzés és korlátozás nélkül fogyaszthatják a fiatalok. Ezzel szemben a Douyin kifejezetten a tudományos tartalmakat helyezi előtérbe, a vállalat külön díjazásban részesíti azokat a tartalomgyártókat, akik oktató jellegű videókat gyártanak a platformra. 

Kína jól realizálta, hogy ez egy kompetitív világ. Olyan állampolgárokat próbálnak kinevelni, akik szorgalmasabbak, okosabbak, akik jobban összpontosítanak a termelékenységre és a kínai társadalom anyagi és gazdasági felemelkedésére

írta ezzel kapcsolatban 2022. decemberében Denish D’Souza elismert jobboldali politikai elemző. D’Souza szerint éppen ezért ez a különbség a két platform között talán még nagyobb veszélyeket rejt, mint a kiberbiztonsági aggályok − noha ez esetben sem kell lebecsülni a fenyegetés mértékét. Az elemző arra is felhívja a figyelmet, hogy a kínai TikToknak sem minden tulajdonsága követendő, így például a cenzúra, az állampolgárok kormány iránti hűségre történő ilyen szintű befolyásolása elítélendő, ugyanakkor a fiatal generációk minőségi edukációját, oktatását és a káros tartalmak szűrését mindenképpen fontolóra kellene venniük a nyugati honatyáknak is. 

Borítókép: TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldal. (Fotó: Reuters/Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.