Diáklányokat mérgeztek meg, szigorú büntetésben lesz részük

Több embert letartóztattak Iránban a diáklányok ellen elkövetett mérgezéses támadásokkal kapcsolatban – jelentette be a síita állam belügyminiszter-helyettese.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 07. 14:48
IRAN-STUDENT-ART
Iranina students enjoy a snack at Tehran university 11 June 2005. Next week's presidential elections in Iran will be a precious test of whether the cherished freedoms women gained under outgoing President Mohammad Khatami will remain under his successor. AFP PHOTO/PATRICK BAZ (Photo by PATRICK BAZ / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madzsíd Mírahmadi az iráni állami médiában azt mondta, a hatóságok összesen öt tartományban hajtottak végre letartóztatásokat, a nyomozások pedig tovább folynak. További részleteket nem közölt.

Mírahmadi hétfőn azt hangoztatta, 

a mérgezéses támadások kitervelői iskolákat akarnak bezáratni, és újra rendszerellenes lázongást akarnak szítani. 

Az iszlám köztársaságban hónapokig zavargások voltak, miután egy fiatal nő szeptember közepén meghalt az erkölcsrendészet őrizetében.

Az ügyben megszólalt Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője is, megbocsáthatatlan bűntettnek nevezve a diáklányok elleni támadásokat és aláhúzta: a hatóságoknak komolyan kell venni az eseteket, az elkövetőket pedig szigorúan meg kell büntetni.

Az elmúlt hónapokban 

hivatalos adatok összesen 230 tanintézményben több mint ötezer diáklány volt érintett mérgezéses támadásokban,

melyeket a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken.

A támadások novemberben kezdődtek a síiták egyik szent városában, Kumban, majd Irán 31 tartománya közül 25-re terjedtek ki. A sorozatos támadások hatására néhány szülő nem engedte iskolába gyermekét és tüntetésbe kezdett.
A letartóztatások után helyi idő szerint hétfő este országszerte tüntetések szerveződtek. A tiltakozó tömeg zömét tanárok alkották, de az érintett diákok szülei és más hozzátartozói is utcára vonultak, amiért a hatóságok eddig nem léptek fel megfelelő szigorral az iskolákban történt mérgezések ellen.

Borítókép: Iráni nők (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.