Japán erősít: reagált a szigetország a fokozódó feszültségre

Új bázisuktól északra, a Szenkaku-szigetekre Japán mellett Kína és Tajvan is külön-külön igényt tart.

2023. 03. 17. 17:15
null
Fotó: Spc. Brandy Mort
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán több száz katonát, köztük rakétaegységeket telepített egy Kína és Tajvan közelében fekvő távoli szigetre, hogy megerősítse védelmi képességeit a térségben. Az Okinava prefektúrához tartozó Isigaki szigeten, az újonnan létrehozott helyőrségben a szárazföldi önvédelmi erők legfeljebb 570 tagja állomásozik majd – idézi a japán hadsereg pénteki közleményét az amerikai CNN hírcsatorna.

Isigaki mindössze 200 kilométerre délre fekszik a japán ellenőrzés alatt álló Szenkaku-szigetektől; egy lakatlan szigetlánctól, amelyre Kína és Tajvan is igényt tart. A szigetek – amelyeket Kínában Diaoyu-szigetekként, Tajvanon pedig Diaoyutai néven ismernek – a térségben egyre növekvő feszültségek egyik középpontjává váltak.

A Szenkaku-szigetek (vörös körökben), tőlük délre Isigaki, nyugatra Tajvan, északkeletre Okinava (Forrás: OpenStreetMap)

A japán erők közlése szerint a csütörtökön kiküldött egységek között voltak föld-hajó és föld-levegő rakéták indítására képes osztagok is.

Japán az utóbbi időben fokozta katonai jelenlétét Okinaván, a Kelet-kínai-tengeren lévő, Japán fő szigeteitől délre fekvő, 150 szigetből álló sávban. Az Isigaki bázis Japán negyedik itt létesített katonai állomása 2016 óta, amikor a Jonaguni előőrsön 160 katonát helyeztek el, part menti megfigyelés céljából.

Jonagunit két további bázis követte 2019-ben, egy Amami Osimában és egy további Mijakodzsimában. Ezekben a létesítményekben közepes hatótávolságú föld-levegő irányított rakétákat és 12-es típusú, rövid hatótávolságú föld-hajó irányított rakétákat állomásoztatnak. Josida Josihide tábornok, a japán szárazföldi önvédelmi erők (GSDF) vezérkari főnöke tavaly a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az extra védelmi képességre azért volt szükség, hogy erős üzenetet küldjenek a térségbeli riválisoknak.

– Mindenáron meg kell védenünk országunk területi szuverenitását. Azt az üzenetet kell közvetítenünk, hogy határozottan meg fogjuk védeni az országunkat

– mondta.

A Japán, a kínai szárazföld és Tajvan között húzódó vizek már régóta vitára adnak okot.

A japán védelmi minisztérium szerint a két évtizeddel ezelőtti átlagosan 20-ról 2021-re 71-re emelkedett az észlelt kínai hadihajók száma a szigetek partjaitól 24 tengeri mérföldön belül meghatározott összefüggő övezetben.

A kínai külügyminisztérium a CNN-nek azt mondta, hogy a kínai parti őrség a szigeteket körülvevő vizek körüli járőrözésével Kína szuverén jogait gyakorolja.

 

Borítókép: A japán szárazföldi önvédelmi erők katonái gyakorlatoznak a 2012-es Yama Sakura 61 gyakorlatra való felkészülés során a japán Itami táborban, 2012. január 23-án (Fotó: U.S. Army/Pfc. Brandy Mort)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.