Megérkezett az amerikai alelnök, és ezzel Kína riválisa is Afrikába

Kamala Harris amerikai alelnök az Egyesült Államok afrikai gazdaságfejlesztési beruházásainak növelését ígérte vasárnap Ghánában, a kontinensen kezdett körútjának első állomásán. Joe Biden amerikai elnök kormánya a rivális Kína befolyásának ellensúlyozására igyekszik alternatívát nyújtani Afrikában. Peking ugyanis az utóbbi évtizedekben jelentős beruházásokat hajtott végre ott, köztük infrastrukturális és erőforrás-fejlesztési projekteket is.

2023. 03. 27. 5:30
HARRIS, Kamala
Accra, 2023. március 26. Kamala Harris amerikai alelnök (k) megérkezik Accrába 2023. március 26-án. MTI/AP/Misper Apawu Fotó: Misper Apawu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok gazdasági kapcsolatainak fejlesztése és bővítése érdekében Afrikába érkezett Kamala Harris amerikai alelnök. Egyhetes útja a Biden-kormányzat legújabb és legjelentősebb fellépése Kína növekvő befolyása ellen. Harris úgy tervezi, több országot felölelő körútja során a gazdasági fejlődésre, illetve az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság és a növekvő fiatal népesség kapcsán felmerülő kérdéskörökre összpontosít.

Az amerikai külpolitikai intézményrendszer túl sokáig úgy kezelte Afrikát, mint egyfajta szorgalmi feladatot, és nem mint az alapvető tanterv részét

– fogalmazott az Associated Press hírügynökségnek Michelle Gavin Afrika-szakértő, az Egyesült Államok korábbi botswanai nagykövete. „Úgy látom, hogy most nagy erőfeszítéseket tesznek ennek a gondolkodásmódnak a megváltoztatására. De ehhez idő kell.”

A kormányzat tisztviselői szerint remélhetőleg a sűrű program révén Afrikát olyan helyként mutathatják be, ahol komoly befektetési lehetőségek vannak.

Optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy önöknek köszönhetően mi vár Afrikára, és ezen keresztül a világra: az önök energiája, ambíciója és képessége arra, hogy a látszólag megoldhatatlannak tűnő problémákat lehetőségekké alakítsák át

– mondta Harris.

Magas rangú amerikai tisztségviselők a héten közölték, hogy afrikai körútján az amerikai alelnök szóba fogja hozni Kína Egyesült Államokat érintő technológiai és gazdasági projektjeit Afrikában, valamint a pekingi vezetésnek az afrikai országok adósság-átütemezésében játszott szerepét. Ezen felül minden bizonnyal próbálja majd megszerezni a kezdeményezést, és az Egyesült Államokat egy Kínánál jobb partnerként bemutatni. Erre azért van szükség, mert Kína megelőzte az amerikai közvetlen külföldi befektetéseket Afrikában. Ezenfelül az elmúlt években infrastrukturális kezdeményezésekkel, hitelnyújtással és a távközlési hálózatok bővítésével vetette meg a lábát. 

A Kamala Harris által első körben meglátogatott Ghána például kétmilliárd dolláros (mintegy 714,8 milliárd forint értékű) megállapodást kötött egy kínai vállalattal utak és más projektek fejlesztéséről, cserébe az alumíniumgyártás szempontjából kulcsfontosságú ásványi anyaghoz való hozzáférésért.

„Úgyszólván levettük a szemünket a labdáról, és az amerikai befektetőknek és vállalatoknak fel kell zárkózniuk” – mondta egy rendezvényen Don Graves, az Egyesült Államok kereskedelmi miniszterhelyettese.

Afrika és országai továbbra is kulcsfontosságú a globális hatalmak számára, mivel gyorsan növekvő népessége, jelentős természeti erőforrásai és az ENSZ-ben jelentős szavazóblokkja van.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója még decemberben, az Egyesült Államok és egyes afrikai vezetők hivatalos találkozóját megelőzően úgy nyilatkozott, hogy a kormányzat a következő három évben 55 milliárd dollárt fektet majd be Afrikában az ágazatok széles körében, hogy megoldja korunk alapvető kihívásait.

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök megérkezik Accrába 2023. március 26-án (Fotó: MTI/AP/Misper Apawu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.