Pártot alapítanak a radikális klímaaktivisták

A környezet miatt aggódó csoport hónapok óta terrorizálja a német lakosságot.

2023. 03. 22. 4:55
Climate Action Last Generation - Berlin
Climate Action Last Generation-Berlin 06 February 2023, Berlin: At the highway exit A100 and A115 have stuck around the morning several activists of the last generation. There were several clashes with motorists. The road was blocked city inward. Photo: Julius-Christian Schreiner/dpa (Photo by Julius-Christian Schreiner / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Julius-Christian Schreiner

A környezet miatt aggódó csoport hónapok óta terrorizálja a német lakosságot.

Pártot alapít Németországban az Utolsó nemzedék nevű klímaaktivista-csoport, amely az utóbbi években több nyugat-európai országban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tagjai műalkotásokat rongáltak meg, és számos nagyvárosban akadályozták az autóforgalmat. A pártalapítás mögött állítólag az a szándék áll, hogy könnyebben jussnak támogatásokhoz. 

– Számos törvényes struktúra felépítésén gondolkozunk, mert így (a hatóságok) nehezebb tudják majd befagyasztani a vagyonunkat – hangzott el az Utolsó nemzedék egy nemrég megtartott konferenciáján. 

A csoport a belső kommunikációjában is biztonságosabban akar eljárni, hogy ne lehessen nyomon követni a beszélgetéseiket, s fel tudjanak készülni esetleges házkutatásokra. Két vezető személyiségük, Caris Connell és Maike Grunst szerint minél jobban „elnyomja” őket az állam, annál több támogatást kapnak a velük szimpatizáló állampolgároktól. 

Az Utolsó nemzedék figyelemfelkeltő akciókkal próbálja felhívni a világ figyelmét a klímaváltozás negatív hatásaira. Decemberben például a berlini Brandenburgi kapu előtt álló karácsonyfa csúcsát vágták le azzal az indokkal, hogy amíg máshol aszályok és áradások pusztítanak, addig „egész Németország a karácsonyi ajándékok beszerzésével van elfoglalva”. 

Az aktivisták korábban behatoltak a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe, hogy megbénítsák a forgalmat. Hamburgban a rajnai filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben, a potsdami Barberini Múzeumban burgonyapürével öntötték le Claude Monet egyik festményét. Az aktivisták rendszeresen ragasztják magukat forgalmas utakon az aszfalthoz, hogy ezzel bénítsák meg a forgalmat. Berlinben novemberben nagy felháborodást okozott, hogy az úttorlasz késleltette egy autóbalesetet szenvedett nő elszállítását a helyszínről, aki később belehalt sérüléseibe.

Last Generation Action in Berlin
Fotó: Europress/AFP/Sven Käuler

Hannover zöldpárti vezetése meg is hátrált: a polgármester, Belit Onay februárban ígéretet tett, hogy támogatni fogja a sebességkorlátozás bevezetését az autópályákon, s olcsóbbá teszi a közösségi közlekedést, illetve civil csoportok létrehozását kezdeményezi, amelyek a helyi parlament tanácsadó testületeként működhetnének – írja az AP hírügynökség. 

Válaszlevelében az Utolsó nemzedék közölte, nem folytatja tiltakozó akcióit Hannoverben. Más városokban felháborodottan reagáltak az ultimátumra, Gerd Landsberg, a német városok szövetségének elnöke pedig úgy vélte: bűnözőknek nem szabad politikai ígéreteket tenni.

Az NDR januári felmérése szerint a megkérdezettek 73 százaléka tartotta túlzónak a klímaaktivisták fellépését, egy márciusi felmérés szerint viszont 55 százalékuk mondta azt, hogy érdemes megállapodást kötni velük, hogy véget érjenek a tiltakozások.

 

Borítókép: Az Utolsó nemzedék tagjai és gépjárművezetők csapnak össze Berlinben februárban (Fotó: AFP/DPA/ Julius-Christian Schreiner)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.