Rettegett Iván kedvencét ette Putyin és Hszi Csin-ping

Hagyományos orosz kedvencekkel tűzdelt, hétfogásos ebédet fogyasztott el a két államfő.

Magyar Nemzet
Forrás: The Daily Mail2023. 03. 21. 16:28
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. március 21. A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfõ a moszkvai Kreml Palotában 2023. március 21-én, Hszi látogatásának második napján. MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Grigorij Sziszojev Fotó: Grigorij Sziszojev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fekete-tengerben fogott haltól kezdve a cseresznyeszósszal tálalt szarvashúson át a klasszikus orosz pavlováig rengeteg ínyencfalat szerepelt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő közös menüjén − számolt be a The Daily Mail brit hírportál. A két vezető ebédének első fogása blini volt fürjjel és gombával felszolgálva. A blini egy hagyományos kelet-európai sós palacsinta, melyet Putyin és Hszi egy alkalommal már közösen el is készített, még 2018-ban egy konferencia keretein belül. 

A menü. Fotó: The Daily Mail

A blinit egy halétel követte, még pedig nem is akármilyen. A kecsegéből készült leves az oroszok egyik kedvelt fogása, a kis tokhalról pedig úgy tartják, hogy zsenge húsa mellett a legjobb minőségű kaviárt is ebből a fajtából lehet kinyerni. 

Emellett a kecsege a XVI. században uralkodó Rettegett Iván orosz cár kedvence volt, melyet a cári udvar szakácsai, a hiedelem szerint, lángoló madárhoz vagy sárkányhoz hasonlóan tálaltak. 

A kecsegét egy gránátalmasörbet után újból hal követte, az egyik főfogás szibériai fehér lazac volt zöldségekkel. A Kreml szakácsai második főfogásként cseresznyeszósszal tálalt szarvashúst készítettek.

De hogy nézne ki egy állami vacsora desszert és bor nélkül? − teszi fel a kérdést a The Daily Mail. A két államfőnek az ebéd végeztével pavlovát szolgáltak fel, mely Anna Pavlova orosz balerináról kapta a nevét, ugyanakkor a sütemény szülőhazájaként Ausztráliát és Új-Zélandot (a két ország nem tud megegyezni ebben) tartják számon, ahol a táncosnő az 1920-as években turnézott. 

A fogások mellé a bort a dél-oroszországi Krasznodar régióból hozták, itt készül az orosz borok 40 százaléka. 

Borítókép: A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök (balra) és Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai Kreml-palotában 2023. március 21-én, Hszi látogatásának második napján (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Grigorij Sziszojev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.