Stabil helyzetben a konzervatív erők Lengyelországban

Egy közvélemény-kutatás szerint a lengyelek többsége úgy gondolja, kormányon marad a Jog és Igazságosság.

Forrás: Euractiv.com2023. 03. 14. 7:46
Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság Párt vezetője a 2019-es lengyelországi választások napján, 2019. október 13-án (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)
Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság Párt vezetője a 2019-es lengyelországi választások napján, 2019. október 13-án (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelgő parlamenti választások nem fogják megváltoztatni a hatalom dinamikáját Lengyelországban, mivel a jelenlegi konzervatív koalíció sorozatban harmadik győzelmét fogja aratni írja egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatás eredményére hivatkozva az Euractiv hírportál. A United Surveys Institute közvélemény-kutató az RMF FM rádió és a Dziennik Gazeta Prawna hírportál számára készített felmérése nyolc hónappal a választások előtt mérte fel a lakosság politikai beállítottságát.

A felmérés szerint a lengyelek 52 százaléka úgy véli, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS, ECR) megnyeri a novemberi választásokat, míg a megkérdezettek 42,7 százalékának meggyőződése, hogy a PiS egyedül vagy koalícióban új kormányt alakít, és egymás után harmadszor is kormányozni fog.

A megkérdezettek mindössze 26,8 százaléka mondta azt, hogy hisz a Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke által vezetett, legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (KO, EPP) győzelmében.

Annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok hosszú távú terveket fogalmaztak meg, az eltérő érdekek és a rendkívül eltérő politikai irányvonalak miatt eddig nem sikerült összefogniuk a kormányzó PiS párttal szemben. Jan Grabiec, a KO szóvivője szerint emiatt az emberek elvesztették hitüket az ellenzéki pártokban.

Néhány hónappal ezelőtt az ilyen felmérések még teljesen másképp néztek ki. Amikor a többi párt közölte, hogy nem akarnak közös választási blokkot alkotni a polgári koalícióval, és inkább a saját útjukat járják, az ellenzéki választók egy része elvesztette a bizalmát abban, hogy az ellenzék, amilyen megosztott, képes lesz győzni

– mondta Grabiec az Euractiv lengyel kiadásának.  Hozzátette, hogy a polgári koalíciónak ezzel együtt megvannak a tervei a kampányra, és az elkövetkező hónapokat arra fogja felhasználni, hogy meggyőzze a bizonytalanokat arról, hogy érdemes szavazni.

A közvélemény-kutatásoktól függetlenül a KO szóvivője szerint a győzelem még mindig nincs látótávolságon kívül a párt számára. Szerinte a jelenlegi közvélemény-kutatási helyzet hasonló a 2007-es választások előtti helyzethez, amikor a polgári koalíciónak (akkori nevén Polgári Platform, PO) „jelentős előnnyel sikerült megnyernie a parlamenti választásokat” – tette hozzá.

Míg a Donald Tusk által vezetett PO mindig jó kapcsolatokat ápolt Brüsszellel, addig Jaroslaw Kaczynski PiS-ének nyolcéves kormányzását a jogállamisággal kapcsolatos konfliktus jellemzi az Európai Bizottsággal, nagyrészt az azóta bevezetett igazságügyi reformok kapcsán.

 

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság Párt vezetője a 2019-es lengyelországi választások napján, 2019. október 13-án (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.