időjárás 24°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Kelet, és azon belül a türk világ súlya és szerepe nőni fog Európában

Tisztán politikai alapon bünteti Magyarországot az Európai Bizottság

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA
2023.03.29. 15:27 2023.03.29. 16:00
Tisztán politikai alapon bünteti Magyarországot az Európai Bizottság

Sakkban tartotta Ursula von der Leyent és az Európai Bizottságot két európai parlamenti képviselő akkor, amikor a lengyeleknek és a magyaroknak járó uniós forrásokat ki kellett volna fizetni a koronavírus-járvány után – írja a V4NA.

Két német európai parlamenti képviselő kulcsszerepet játszott abban, hogy az Európai Bizottság visszatartsa azokat az uniós forrásokat Magyarországtól és Lengyelországtól, amelyek a koronavírus-járvány utáni újjáépítésre lettek félretéve – derült ki a Der Spiegel című német lapban megjelent leleplező cikkből.

Ralf Neukirch, a lap berlini tudósítója feltárta, hogy Daniel Freund, a német Zöldek és Moritz Körner, a liberális Szabad Demokrata Párt képviselője hogyan gyakorolt nyomást az Európai Bizottságra, hogy 

szigorú intézkedéseket hozzon Lengyelország és Magyarország ellen az uniós jogállamisági mechanizmus állítólagos megsértése miatt, 

miközben az uniós végrehajtó hatalom és egyes uniós parlamenti pártok hajlandók voltak engedékenyebbnek mutatkozni a kérdésben.

Ordító a kettős mérce

Az egész jogállamisági eljárás merő képmutatás, erre Spanyolország a tökéletes példa.

Kitartásuk még 2020 decemberében állítólag oda vezetett, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem adott zöld utat a két országnak szánt helyreállítási pénzeknek. Von der Leyen, aki kezdetben békülékenyebb álláspontot képviselt a kérdésben és megegyezésre törekedett, végül kénytelen volt engedni a két EP-képviselő nyomásának, hogy a kifizetést attól tegye függővé, hogy a két nemzet milyen mérföldköveket ér el az Európai Bizottsággal folytatott vitáiban.

A két EP-képviselő harca arra kényszerítette Von der Leyent, hogy végül szembeszálljon Lengyelországgal és Magyarországgal. Az, hogy a bizottság mostanában megszorítja a két ország uniós támogatását, többek között ezen duó kitartásának a hatása

– állítja Neukirch. Lengyelország régóta tartó vitában áll az Európai Bizottsággal az igazságügyi reformok miatt, amelyek a bizottság szerint korlátozhatják az igazságszolgáltatás függetlenségét. Mivel Lengyelország nem tett eleget a bizottság ez ügyben tett ajánlásainak, egyelőre zárolták a forrásokat.

Igaz, a lengyel parlament a közelmúltban elfogadta a jelenlegi igazságügyi jogszabályokat az EU követeléseinek megfelelően módosító törvényjavaslatot, amely feloldaná a finanszírozás zárolását, de Andrzej Duda lengyel elnök további felülvizsgálatra a lengyel alkotmánybírósághoz küldte.

A Der Spiegel beszámolóját kommentálva Grzegorz Puda, Lengyelország finanszírozásért és regionális politikáért felelős minisztere azt mondta, „nem titok”, hogy a lengyelországi járvány utáni támogatás leállítása mögött „a jogállamisággal kapcsolatos aggodalom ürügyén” német európai parlamenti képviselők állnak. Hozzátette, hogy a kormány továbbra is párbeszédet folytat az Európai Bizottsággal az ügyben.

Ez újabb bizonyíték arra, hogy a döntések nem érdemi, hanem tisztán politikai alapon születtek az uniós végrehajtói hatalomban – írja a V4NA.

Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.