időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Veszélyes vírus terjed Afrikában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.30. 09:40 2023.03.30. 11:27
Veszélyes vírus terjed Afrikában

Újabb, Marburg-vírussal fertőzött emberekről kapott híreket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Egyenlítői-Guineából, és Tanzániában is találtak további járványgócot.

Egyenlítői-Guineából kilenc esetet jelentettek hivatalosan, ezért a WHO főigazgatója felszólította a kormányt, hogy regisztrálja a szervezet tudomására jutott fertőzéseket. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz rámutatott: a hatóságok által jelentett hét halálos áldozatot három különböző, egymástól százötven kilométerre található tartományban regisztrálták, így a vírus vélhetően ezek között a régiók között is terjedt.

Egyenlítői-Guinea egészségügyi minisztériuma később közölte, hogy a járvány kitörése óta tizenhárom fertőzöttet azonosítottak. Az országban a hatóságok februárban jelentették be a járványt, amely az első az ország történetében.

A Marburg-vírus, hasonlóan az ebolához, denevérektől származik, és közeli érintkezés útján terjed testnedveken vagy fertőzött felületeken, például ágyneműn keresztül. Kezelés, orvosi ellátás nélkül az esetek 88 százaléka lehet végzetes. 

A vírus ellen nincs engedélyezett védőoltás, de a kiszáradás elleni kezelés javítja a túlélés esélyeit.

Marburg-járványt vagy egyes eseteket korábban Angolában, Kongóban, Kenyában, Dél-Afrikában, Ugandában és Ghánában mutattak ki – ismertette az MTI.

Borítókép: a Marburg-vírus (Forrás: AFP/Science Photo Library/Thom Leach)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.