Amerikai diplomáciai konvoj is tűz alá került Szudánban + videók

Egy amerikai diplomáciai konvoj hétfőn tűz alá került Szudánban, de senki sem sérült meg − közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 11:13
Szudánban a hadsereg és a félkatonai gyorstámogatású erő, az RSF immár három napja folytat harcot a legitimitásért és hatalomért, 2023.04.17-én. (Fotó: 
Time STREET News / Twitter)
Szudánban a hadsereg és a félkatonai gyorstámogatású erő, az RSF immár három napja folytat harcot a legitimitásért és hatalomért, 2023.04.17-én. (Fotó: Time STREET News / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy amerikai diplomáciai konvoj is tűz alá került Szudánban hétfőn, de senki sem sérült meg – mondta Japánban a G7-tárgyalások után újságíróknak Antony Blinken amerikai külügyminiszter hozzátéve, hogy ez az akció meggondolatlan és felelőtlen volt, és természetesen nem volt biztonságos sem.

Korábban a sajtó azt közölte, hogy az Európai Unió szudáni nagykövetét, Aidan O'Harát is megtámadták a fővárosban, Kartúmban lévő otthonában.

Micheál Martin ír külügyminiszter az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy O'Hara nem sérült meg súlyosan, a támadást pedig a diplomaták védelmére vonatkozó kötelezettségek súlyos megsértésének nevezte.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Szudánban napok óta halálos harcok dúlnak a rivális erők között. 

Az ENSZ szerint a három napja tartó szudáni harcok során mintegy 185 ember halt meg és több mint 1800-an megsebesültek. A fővárosra légicsapások és heves kézifegyver-tűz zúdult.

A hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai csoport egyaránt azt állítja, hogy ők tartják ellenőrzésük alatt Kartúm kulcsfontosságú helyszíneit. A hadsereg és az RSF közötti konfliktust az váltotta ki, hogy eltérő álláspontot képviselnek az RSF a hadseregbe történő integrálásával kapcsolatban, és abban, hogy ki felügyelje ezt a folyamatot. Szakértők egy még nagyobb válságtól és polgárháború kialakulásától tartanak.

Az amerikai külügyminisztérium kedden azt is közölte, hogy a civil lakosság és a segélymunkások védelméről, valamint a tűzszünetről egyeztetett telefonon Antony Blinken amerikai külügyminiszter az összecsapások szemben álló feleivel.

„A tárcavezető súlyos aggodalmát fejezte ki a harcok számtalan áldozata miatt, és a tűzszünetet sürgette”  – közölte Vedant Patel amerikai külügyi szóvivő. Blinken megbeszélést folytatott Abdel-Fattah Burháni tábornokkal, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjével, valamint a hadsereggel szemben álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) vezetőjével, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornokkal.

A beszélgetést követően Dagalo a Twitteren leszögezte: csapatai tekintettel vannak a civilekre az általuk őrzött körzetekben. Hozzátette: a szudáni nép „elkötelezett a szabadság, a demokrácia és az igazság védelmében”. Dagalo hollétéről az afrikai országban szombaton kitört harcok óta nem tudni.

Az összecsapások nyomán hétfőn áramkimaradásokról és a vízellátás akadozásáról számoltak be Kartúmból, valamint harcokat jelentettek Omdurmán és Bahri városából is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szudáni irodájának vezetője, Nima Szaíd Abíd azt közölte, az ország több kórházában kifogytak a gyógyszerkészletek, hiány van vérből és oxigénpalackokból is.

„Az egészségügy helyzet már korábban is rendkívül nehéz volt az országban, a jelenlegi helyzet pedig csak tovább rontja az állapotokat” – jelentette ki. Az ENSZ szudáni egységesített átmeneti segítségnyújtási missziójának (UNITAMS) vezetője, Volker Perthes azt közölte, hogy a felek háromórás humanitárius tűzszünetben állapodtak meg, bár sajtóforrások szerint a harcok szünet nélkül zajlanak a fővárosban.

Közben Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy megkezdték a tűzszünetre vonatkozó terv kidolgozását. Kairó régóta támogatja a szudáni hadsereget, míg Dagalo Moszkvával és Abu-Dzabival épített ki szorosabb kapcsolatokat. Hétfő esti televízió beszédében Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök azt mondta, felvették a kapcsolatot a felekkel és nyomást gyakorolnak rájuk a tűzszünet érdekében. Hozzátette azonban azt is, hogy a Szudánban lévő egyiptomi csapatok csak a szudáni hadsereggel közös kiképzésen vesznek részt, és nem nyújtanak támogatást egyik félnek sem.

Kedden az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyébként bejelentette, hogy a romló biztonsági helyzet miatt határozatlan időre felfüggeszti Szudánba tartó és onnan induló járatait.

Borítókép: Szudánban a hadsereg és a félkatonai gyorstámogatású erő, az RSF immár három napja folytat harcot a legitimitásért és hatalomért, 2023. április 17-én (Fotó: Time Street News/ Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.