Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közös hadgyakorlatot kezdett

Észak-Korea március végén jelentette be az új, vízfelszín alatti nukleáris támadórendszer tesztelését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 03. 7:36
null
Puszan, 2023. március 27. Felszálláshoz készül egy F/A-18E/F Super Hornet típusú vadászgép a Nimitz amerikai repülõgép-hordozó fedélzetén a dél-koreai Puszanban 2023. március 27-én, a Freedom Shield elnevezésû dél-koreai-amerikai hadgyakorlaton. Az április 3-ig tartó gyakorlatozáson Dél-Korea és az Egyesült Államok mintegy 20 manõvert hajt végre köztük a Ssangryong ( Kettõs sárkány) nevû kétéltûgyakorlatot és egyéb különleges mûveleteket. MTI/EPA Pool/Dzson Hon Kjun Fotó: Dzson Hon Kjun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közös tengeri hadgyakorlatot kezdett a Koreai-félsziget déli partjainál lévő Dzsedzsu szigeténél hétfőn, a kétnapos manőveren a többi között részt vesz a Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajó is. A műveletet a dél-koreai védelmi minisztérium sajtóközleménye szerint válaszul rendezik arra, hogy Észak-Korea új, vízfelszín alatti nukleáris támadórendszert tesztelt. A hadgyakorlat során az Észak-Korea felől vízi úton érkező esetleges fenyegetésekre adandó válaszokat gyakorolják, valamint keresési és mentési műveleteket is szimulálnak. Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok legutóbb szeptemberben tartott közös tengeri hadgyakorlatot.

Phenjan március végén jelentette be az új, vízfelszín alatti nukleáris támadórendszer tesztelését, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség azt állította, hogy az atomfegyver hordozására képes tengeralattjáró drónt ellenséges haditengerészeti csapásmérő egységek és nagyobb kikötők elleni meglepetésszerű támadásokra tervezték. Márciusban emellett Észak-Korea több rakétatesztet is végrehajtott. Phenjan azt közölte, a felbocsátásokkal a Szabadságpajzs elnevezésű, nemrég véget ért közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlatra akart reagálni. A kommunista rezsim az ilyen manővereket a területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul „megsemmisítő” fellépést ígér.

 

Borítókép: felszálláshoz készül egy F/A–18E/F Super Hornet típusú vadászgép a Nimitz amerikai repülőgép-hordozó fedélzetén a dél-koreai Puszanban 2023. március 27-én (Fotó: MTI/EPA Pool/Dzson Hon Kjun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.