Elképesztő, ám hamis képeket készítettek Ferenc pápáról

Noha a mesterséges intelligencia megjelenésének vannak pozitív vetületei, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezzel együtt az álhírek és a dezinformáció is felerősödik. Az elmúlt hetekben végigsöpörtek az interneten a Ferenc pápáról készült, hamis, mesterséges intelligenciával készített képek tucatja. A katolikus egyházfő is megszólalt a technológiai fejlődésről.

Magyar Nemzet
2023. 04. 20. 14:34
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. április 12. Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2023. április 12-én. A katolikus egyházfõ április 28-30. között apostoli látogatást tesz Magyarországon. A Szentatyának ez lesz a 41. külföldi látogatása, mióta 2013 márciusában Róma püspökének választották. MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari Fotó: Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa egy luxus divatcég fehér pufferdzsekijében, szemüvegben száguldozik egy motorral a forgalmas utcán, egy éjszakai klubban vendégeskedik, taktikai mellényben egy vadászgép repülésére készül, egy pezsgőfürdőben ül, sörözik, vagy éppen kosárlabdázik. Ilyen és ehhez hasonló képek árasztották el az internetet az elmúlt hetekben, ám ezekben – amellett, hogy központjában a katolikus egyházfő áll – megegyezik, hogy mind hamisítványok. A rendkívül realisztikus képeket rövid szöveges utasításokkal mesterséges intelligencia alapú algoritmusok készítették el, ám semmi közük a valósághoz.

Mivel a képek több millió megtekintést értek el, a közelmúltban a szentatya is megfogalmazta a véleményét az ügyben. – Meggyőződésem, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődése képes pozitív módon hozzájárulni az emberiség jövőjéhez, ezt nem utasíthatjuk el – jelentette ki. Majd hozzátette:

Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ez a potenciál csak akkor valósulhat meg, ha ezen technológiákat fejlesztők folyamatosan és következetesen elkötelezik magukat az etikus és felelősségteljes magatartás mellett

– nyomatékosított.

Ferenc pápa már 2019-ben foglalkozott a kérdéssel, azt állítva, hogy az új technológia kézzelfogható veszélyt jelent „a barbárság egy olyan formájához való szerencsétlen visszafejlődésre, amelyben az erősebbek akarata diktál”. A katolikus egyházfő bírálata annak ellenére érkezett, hogy –  számos elődéhez viszonyítva – különösen haladó szellemiséggel rendelkezik és nem zárkózik el a modern technológia elől.

 

Heves viták a mesterséges intelligencia jövőjéről

A pápa kritikája az új technológiával kapcsolatban éppen akkor érkezett, amikor egyébként is széleskörű vita zajlik annak hatásairól és társadalmi hasznosságáról. Szakértők számos félelmet emlegetnek a mesterséges intelligencia vonatkozásában, különösen az álhírek és a dezinformáció terjedésével kapcsolatban, amely a bizalmatlanság növeléséhez járulhat hozzá.

Egyes országok éppen ezért gátat kívánnak szabni a mesterséges intelligencia alapú chatbotok, mint a ChatGPT gyors terjedésének, így például Olaszországban „adatvédelmi aggályokra” hivatkozva már blokkolták is az oldal elérhetőségét. Más országok pedig hasonló lépéseket fontolgatnak.

A pápáról készült képek a legegyszerűbb módja annak a veszélynek a szemléltetésére, hogy egy kép milyen megtévesztő lehet

– mondta David Valente tech-író az Euronews hírportálnak.

A pápáról készült képeknek egyébként vegyes fogadtatása volt, voltak akik kifejezetten „menőnek” találták és így szimpatikusabbá vált számukra a katolikus egyházfő, míg mások rendkívül sértőnek írták le a képeket.

 

Miért a pápáról készültek ilyen képek?

Nemcsak Ferenc pápáról, hanem számos közszereplőről, mint Donald Trump korábbi amerikai elnökről, Elon Musk milliárdos üzletemberről, vagy éppen LeBron James amerikai kosárlabdasztárról is készültek hasonló képek, ám a legnagyobb feltűnést és érdeklődést a pápa körüli fotók keltették.

A The New York Times amerikai lap beszámolója szerint a pápáról készült fotók több megtekintést, kedvelést és kommentet gyűjtöttek, mint a többi kép, ami egyúttal azt is eredményezte, hogy egyre furcsább helyzetekben kezdték ábrázolni Ferenc pápát.

De hogy miért került Ferenc pápa a „célkeresztbe”? Az Euronews gyűjtése szerint azért, mert a pápa széles körben ismert személy, akinek idős kora, a katolikus egyház fejeként betöltött szerepe és mindenekelőtt szimpatikus viselkedése közkedvelté teszi.

A pápához hasonló globális vallási személyiségek természetes alanyai a politikai szatírának és a művészi kifejezésnek. A pápa azért ideális erre, mert az egyszerűségéről, a szegények legszegényebbjeivel való szolidaritásáról ismert, így amikor olyan furcsa helyzetben látható, mint például egy vadászgép vezetése, az a korábbi elvárásokkal való szembenállás csúcspontjaként jelenik meg

– fogalmazott a The News York Times-nak Jennifer Herdt, a Yale Egyetem keresztény etika professzora.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2023. április 12-én (Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.