Figyelemzavarra kapott gyógyszerrel élnek vissza a középiskolások

A mellékhatások közé tartozhat a paranoia, a veszélyesen magas testhőmérséklet és a szabálytalan szívverés, különösen, ha a stimulánsokat nagy dózisban vagy a tabletták lenyelésétől eltérő módon veszik be.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 04. 20. 12:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új tanulmány szerint az Egyesült Államok egyes középiskoláiban négyből egy tizenéves arról számolt be, hogy az előző évben visszaélt a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar miatt felírt stimulánsokkal – közölte a CNN.

Ez az első olyan országos tanulmány, amely a vényköteles stimulánsok nem orvosi célú használatát vizsgálja a középiskolás diákok körében, amelyben a visszaélések óriási, széles skáláját találtuk

– mondta a tanulmány vezető szerzője Sean Esteban McCabe, az Ann Arborban található Michigani Egyetem Drogok, Alkohol, Dohányzás és Egészség Tanulmányok Központjának igazgatója.

A CDC jelentése szerint a Covid–19 világjárvány idején megugrott az ADHD-kezelések felírása.

Egyes iskolákban alig vagy egyáltalán nem volt visszaélés a stimulánsokkal, míg más iskolákban a diákok több mint huszonöt százaléka használt stimulánsokat nem az orvos által felírt módon

 – mondta McCabe, aki egyben a Michigani Egyetem Ápolási Iskolájának professzora is. 

A korábbi tanulmányok szerint a stimulánsok nem gyógyászati célú felhasználása magában foglalhatja a normálnál nagyobb adag bevételét a kábulat elérése érdekében, vagy a gyógyszer alkohollal vagy más drogokkal együtt történő szedését a kábulat fokozása érdekében.

A diákok túlzásba viszik a gyógyszerek szedését, és olyan tablettákat is bevesznek, amelyet valaki a tanulmányok körüli stressz miatt adott nekik. Megpróbálnak sokáig fent maradni és tanulni vagy dolgozatokat befejezni

 – mondta Deepa Camenga gyermekorvos, a Connecticut állambeli New Havenben található Yale Addiction Medicine Program gyermekgyógyászati programjainak társigazgatója.

Az új tanulmány egyik legfontosabb tanulsága, hogy a vényköteles stimuláns gyógyszerekkel való visszaélés ma már a középiskolákban történik, nem csak a főiskolákon

– mondta Camenga.

A JAMA Network Open című folyóiratban kedden közzétett tanulmány a 2005 és 2020 között gyűjtött adatokat elemezte a Monitoring the Future (a jövő megfigyelése című) szövetségi felmérés által, amely 1975 óta minden évben méri a középiskolások drog- és alkoholfogyasztását országszerte. A tanulmányhoz felhasznált adatsorban több mint 230 000 nyolcadik, tizedik és tizenkettedik osztályos tizenévesnek adtak ki kérdőíveket egy országosan reprezentatív, 3284 középiskolából álló mintában.
A tanulmány szerint azokban az iskolákban, ahol a legmagasabb volt az előírt ADHD-gyógyszereket használó tizenévesek aránya, körülbelül 36 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordultak elő olyan diákok, akik az elmúlt évben visszaéltek a vényköteles stimulánsokkal. Azokban az iskolákban, ahol kevés vagy egyáltalán nem volt ilyen kezelést alkalmazó diák, sokkal kisebb volt a probléma, mondta McCabe.

Azok a diákok, akik azt mondták, hogy az elmúlt 30 napban marihuánát használtak, az elemzés szerint négyszer nagyobb valószínűséggel éltek vissza ADHD-gyógyszerekkel, mint azok a tizenévesek, akik nem használtak cannabist.

Emellett azok a serdülők, akik azt mondták, hogy jelenleg vagy a múltban ADHD-gyógyszereket használnak, körülbelül 2,5 százalékkal nagyobb valószínűséggel éltek vissza a stimulánsokkal, mint azok a társaik, akik soha nem használtak stimulánsokat – állapította meg a tanulmány.

A tanulmány adatgyűjtése 2020-ig tartott. Azóta az új statisztikák azt mutatják, hogy a stimulánsok felírása 2021 folyamán tíz százalékkal megugrott a legtöbb korcsoportban. 

Ugyanakkor országos hiány alakult ki az Adderallból, az egyik legnépszerűbb ADHD-gyógyszerből, így sok beteg nem tudta kiváltani vagy újraváltani a receptjét.

A stimuláns gyógyszerek helytelen szedése hosszú időn keresztül stimuláns használati zavarhoz vezethet, ami a szakértők szerint szorongást, depressziót, pszichózist és rohamokat okozhat. Ha túlzásba viszik, vagy alkohollal illetve más drogokkal kombinálják, súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A mellékhatások közé tartozhat „a paranoia, a veszélyesen magas testhőmérséklet és a szabálytalan szívverés, különösen, ha a stimulánsokat nagy dózisban vagy a tabletták lenyelésétől eltérő módon veszik be” – olvasható a Substance Abuse and Mental Health Services Administration szerint.

A kutatások azt is kimutatták, hogy az ADHD-gyógyszerekkel visszaélő emberek nagy valószínűséggel többféle kábítószer-használati rendellenességtől szenvednek.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.